reklama

Dodal, že obvinění jsou podezřelí ze spáchání zvlášť závažného zločinu poškození finančních zájmů Evropské unie spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny a dalších trestných činů. S ohledem na úkony trestního řízení nebudou v současné době poskytovány bližší informace, dodal Minx.

Některé ze zadržených nyní policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu podle informací ČTK vyslýchá v Praze. Jedním z nich je údajně i ústecký podnikatel Patrik Oulický.

Regionální operační programu (ROP) Severozápad provázely od roku 2010 velké potíže a soudy doteď řeší několik trestních kauz. Postupně byli obviněni všichni ředitelé úřadu, úředníci i politici. Hned v několika kauzách figuruje bývalý ředitel ROP Severozápad Petr Kušnierz, jehož soud odsoudil na pět let vězení za přijímání úplatků a zneužití pravomoci.

V roce 2014 byl podmínečně propuštěn. Letos ho ústecký krajský soud potrestal zatím nepravomocně sedmi lety za údajné ovlivňování projektů. Spolu s ním byl odsouzen i další bývalý ředitel Pavel Markvart, někdejší náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Pavel Kouda a úřednice Irena Kotlanová. Všichni dostali podmínky.

Předsedkyně trestního senátu Kamila Elsnicová tehdy naznačila, že obžalovaní nebyli hlavními hybateli dění kolem ROP Severozápad. "Soudu je známo, že ještě nad Irenou Kotlanovou pak stál kromě Koudy, Markvarta ještě Kušnierz, nad Kušnierzem v podobě osob Patrik Oulický, Alexandr Novák, Daniel Ježek," řekla soudkyně. Ve výpovědi Kušnierz detailně popsal schůzky s podnikatelem Danielem Ježkem, odsouzeným exsenátorem Novákem v Chomutově či Oulickým.