Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemana chválí většina Čechů. Přesto lidem jedna věc vadí

Miloš Zeman v New Yorku
Miloš Zeman v New Yorku
Foto: Facebook

Praha - Prezidenta Miloše Zemana i přes ztrátu podpory aktuálně kladně hodnotí v prezidentské funkci v souhrnu 60,1% veřejnosti. Jako velmi dobré pro prestiž ČR na mezinárodní politické scéně vnímá téměř více jak dvoutřetinová část domácí populace pozvání Miloše Zemana nastupujícím prezidentem USA do Bílého domu. Ukázal to aktuální průzkum agentury SANEP.

Aktuálně hodnotí prezidenta Miloše Zemana v souhrnu kladně 60,1% dotázaných obyvatel ČR, což je o 10,1 procentního bodu méně ve srovnání s únorem letošního roku. I nadále se však jedná o výrazně nadpoloviční podporu domácí veřejnosti.

Na poklesu podpory prezidenta Miloše Zemana se zjevně podílela řada mediálních kauz. Oproti tomu aktuální pozvání Miloše Zemana do Bílého domu nastupujícím prezidentem USA Donaldem Trumpem, které je v aktuálním průzkumu společnosti SANEP reflektováno, řadu negativních mediálních kauz vyvažuje a naopak může opět zajistit hlavě státu opětovný nárůst obliby.

Tomu ostatně nasvědčuje zjištění, že v souhrnu 72,4% dotázaných vnímá pozvání prezidenta Miloše Zemana do Bílého domu nastupujícím prezidentem USA Donaldem Trumpem jako velice dobré pro prestiž ČR na mezinárodní politické scéně. Toto pozvání pak vyvažuje médii a částí obyvatel ČR kritizovaný postoj domácí hlavy státu k Číně a Rusku.

Zatímco se mediální kauzy související s prezidentem Milošem Zemanem podílejí na jeho celkovém propadu podpory, v případě postojů hlavy státu k uprchlické krizi (73,2%), hájení ekonomických a národních zájmů ČR (69,9%), politických a ekonomických vztahů ČR s Čínou (61,5%) či zahraniční politice (63,4%), zůstávají víceméně stejná podpora veřejnosti jako v únoru letošního roku. V případě hájení ekonomických a národních zájmů ČR a zahraniční politice dokonce podpora prezidenta Miloše Zemana vzrostla.

Velice zajímavý pohled přinášejí na hlavu státu názory respondentů, kteří měli vlastními slovy uvést, co jim na osobě Miloše Zemana nejvíce vadí a naopak nejvíce vyhovuje. I v těchto názorech se totiž významně odráží postoj Miloše Zemana jak mediální kauzy, tak jeho dlouhodobé postoje k uprchlíkům a jeho zahraniční politice.

Nejvíce dotázaným na Miloši Zemanovi vadí jeho neochota přiznat chybu, populismus, vulgárnost, arogance, sebestřednost, spolupracovníci, příklon k Rusku a Číně, ale i jeho bonmoty, kouření či alkohol.

Naopak na Miloši Zemanovi veřejnost nejvíce kladně hodnotí jeho názory na zahraniční politiku, postoj k migrantům, upřímnost, lidovost, vlastenectví v podobě hájení zájmů ČR, postoji k migrantům, pravdomluvnost, patriotismus, cílevědomost, zahraniční politiku, či že se nebojí říkat nepopulární názory a je na straně obyčejných lidí.

Není rovněž bez zajímavosti, že za své postoje k uprchlické krizi, hájení ekonomických a národních zájmů a zahraniční politice je většinově kladně hodnocen i exprezident Václav Klaus, a to navíc o několik procentních bodů více, než tomu bylo v únoru letošního roku.

Názory exprezidenta Václava Klause na uprchlickou krizi hodnotí v souhrnu kladně 61,9% dotázaných.

Za hájení ekonomických a národních zájmů ČR si Václav Klaus vysloužil v souhrnu 54,6% kladných hlasů.

Názory a postoje exprezidenta Václava Klause ve vztahu k zahraniční politice, pak v souhrnu vnímá kladně 59,8% dotázaných.

Aktuální výsledky tak ukazují, že zatímco v minulosti byl exprezident Václav Klaus většinově kritizován mmj. za svůj euroskepticismus, jeho aktuální postoje k ožehavým otázkám vnímá široká veřejnost velmi příznivě, což zejména v jeho dlouhodobé kritice EU lze vnímat jako určitou satisfakci v jeho konzistentních postojích.

Témata:  Miloš Zeman průzkumy protext

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.