Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rath se žalobou na Pacovského neuspěl

Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Středočeský exhejtman David Rath ani u odvolacího soudu neuspěl s žalobou na soudce Roberta Pacovského, v které se domáhal písemné omluvy a tisícikoruny za to, že soudce zpřístupnil novinářům trestní spis v jeho korupční kauze včetně osobních údajů.

Dalších 97.500 korun chtěl Rath za nezákonnou vazbu. Dnešní rozhodnutí Vrchního soudu v Praze je pravomocné.

Rathovy údaje včetně adresy či rodného čísla unikly poté, co Krajský soud v Praze povolil médiím, aby si vyfotografovala místnost se 103 svazky obsáhlého trestního spisu. Snímky se objevily na zpravodajských serverech, redakce je po upozornění soudu stáhly. Krajský soud následně dostal pokutu 10 tisíc korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů a Rathovi se prostřednictvím svého místopředsedy pro trestní úsek omluvil.

Rath však požadoval písemnou omluvu přímo od soudce Pacovského. Také požadoval, aby se Pacovský napříště zdržel jakýchkoliv zásahů do jeho práva na ochranu osobnosti.

Druhá část žaloby se týkala finanční satisfakce za tu část své vazby, kterou Ústavní soud v minulosti označil za protiprávní. Rath v žalobě tvrdil, že není přípustné, aby tuto částku uhradili místo konkrétního viníka daňoví poplatníci.

Pacovský poslal Ratha loni v létě na 8,5 roku do vězení za přijímání úplatku. Verdikt však zrušil odvolací soud, Pacovský tak bude kauzu řešit znovu.

Témata:  David Rath 1 Robert Pacovský

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy