Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dvě procenta Čechů neslaví Vánoce, jiní se bojí, že přiberou. Podívejte se na zajímavý průzkum

Vánoce
Vánoce
Foto: Pixmac

Praha - Průzkum společnosti GfK se zaměřil na to, jak Češi tráví Vánoce a kolik peněz letos hodlají vydat na dárky. Zajímavým zjištěním je, že dvě procenta Čechů neslaví Vánoce vůbec, tři procenta jen občas. Řada Čechů má obavy, že o svátcích přibere na váze. Do kostela na půlnoční vyrazí jen třetina občanů.

Vánoce tak v ČR slaví pravidelně 95 procent lidí. Lidé, kteří Vánoce neslaví, jsou nejčastěji rozvedení či ovdovělí. Z převážné většiny žijí v Praze a nejvíce jich je ve věkové kategorii od 60 do 69 let.

Ve srovnání s tím, jaké zvyky Češi dodržovali v dětství v době vánočního času, a tím, co plánují letos, se některé zvyky nezměnily vůbec - setkání s rodinou a přáteli, kupování dárků a zdobení stromečku. Lidé naopak budou posílat daleko méně pohlednic než dříve. V dětství je posílalo 72 procent lidí, nyní jen 28 procent.

Češi se podle výsledků průzkumu na Vánoce těší zejména proto, že mohou trávit čas strávený s rodinou nebo přáteli (73 procent). Druhým nejčastěji zmiňovaným důvodem je atmosféra, kterou Vánoce díky výzdobě, písním a vánočním programům vysílaných v televizi vytvářejí. Více než polovina lidí zmiňuje jídlo. Na půlnoční mši letos plánuje jít 31 procent lidí.

Naopak na vánočních svátcích lidem nejvíce vadí přeplněné obchody, stres z přípravy Vánoc, komerce, finanční náročnost a nakupování vánočních dárků. Mezi deseti negativními důvody respondenti uváděli i přírůstek hmotnosti během svátků.

22 procent lidí plánuje utratit za Vánoce částku v rozmezí mezi 5000 a 10.000 Kč. Dva z deseti Čechů pak utratí 4000 Kč až 5000 Kč. Více než 10.000 Kč dá za dárky osm procent lidí.

Témata:  Vánoce průzkumy Češi

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy