Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V ostravské zoo se poprvé vylíhla mláďata krajty písmenkové

Bothrops jararaka - Jižní Amerika
Bothrops jararaka - Jižní Amerika
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Ostrava - Ostravská zoologická zahrada poprvé odchovala mláďata krajty písmenkové. Ze 14 vajec se vylíhlo devět mláďat, která se mají k světu.

Mláďata se vylíhla v líhni v chovatelském zázemí, kam chovatelé vejce přenesli poté, co se o ně samice na konci září náhle přestala starat. Do té doby snůšku zahřívala svým obtočeným tělem.

"Chovatelé předpokládali, že samice vycítila, že jsou zárodky mrtvé. Proto je z expozice vzali a umístili do líhně, i když moc nepočítali s tím, že ze snůšky něco bude. K jejich velkému překvapení se 29. října prořezala vejci první čtyři mláďata a 1. listopadu k nim přibylo dalších pět mláďat. Ostatní vejce byla neoplozená," uvedla mluvčí.

Malým krajtám se podle ní daří dobře. "Jsou vitální a koušou do všeho, co se kolem nich pohne. Mláďata zůstávají v chovatelském zázemí, jejich rodiče mohou návštěvníci zoo vidět v expozici Noční Tanganika v pavilonu Tanganika," uvedla Nováková.

Krajta písmenková je jedním z největších hadů světa. Dorůstá až do sedmi a půl metru délky a váhy kolem 100 kilogramů. Tito hadi žijí v Africe a aktivní jsou hlavně v noci, kdy i loví. V dospělosti loví i značně velkou kořist, jako jsou krokodýli, varani, opice, antilopy, prasata, šelmy, v obydlených místech i drůbež, kozy či psi. 

Témata:  Zoo Ostrava hadi

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy