Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Domácí cukroví jde na dračku. Poptávka přesahuje možnosti výroby

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha - Zájem o vánoční cukroví u domácích výrobců i průmyslových producentů je obrovský a přesahuje tak možnosti výroby. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pekárnami.

Nyní již není prakticky možné domácí cukroví objednat, poslední prodejci skončili s objednávkami minulý pátek, někteří dokonce o měsíc dříve. Cena cukroví je od 300 do 700 korun za kilogram. V obchodech je největší zájem o rohlíčky, linecké cukroví a kokosky.

V posledních pěti letech je přibližně stejný zájem o výrobky společnosti Rosaria z pražského Zahradního města, kde se kilogram prodává za 595 korun. "My už máme pět let stálou klientelu, která se příliš nemění, jedeme si na stálé zákazníky," řekla ČTK za firmu Luisa Jedličková. Letos napeče přibližně 100 kilogramů cukroví, ve dvou by v malé rodinné pekárničce více nestihli.

Růst prodejů očekávají i velké obchodní řetězce. "V loňském roce jsme ručně vyráběného vánočního cukroví prodali pět tun. Toto číslo jsme letos překonali již na začátku měsíce a naši pekaři a cukráři nyní ve všech hypermarketech pracují na dalších várkách všech druhů cukroví," řekla ČTK mluvčí Globusu Pavla Hobíková. Letos očekává překročení sedmitunové hranice, na výrobce pracuje 360 pekařů a 100 cukrářek.

V Aholdu je největší zájem o rohlíčky a kazety s výběrem různých druhů, poptávka roste. "Za rok se v našich obchodech prodá přes milion kusů balení hotového cukroví," sdělila za řetězec Barbora Vanko. Hotového cukroví, stejně jako surovin na výrobu, by podle ní mělo být dost až do vánočních svátků.

Témata:  Vánoce potraviny

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy