Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát posvětil nižší DPH u novin a časopisů

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - U novin a časopisů se sníží daň z přidané hodnoty. Senát dnes schválil novelu poslanců opoziční KSČM, která úpravu DPH předpokládá.

Z nynější patnáctiprocentní sazby budou přeřazeny do sazby desetiprocentní. Nižší daň má podle autorů pomoci snížit ceny a zvýšit prodej tisku. Pokud normu podepíše prezident, měla by být účinná od ledna.

Pro normu hlasovalo 50 senátorů, proti nebyl nikdo. Ostatní z 54 přítomných členů horní komory se hlasování zdrželi.

Když vláda loni tento návrh posuzovala, uvedla v záporném stanovisku mimo jiné to, že by měl asi půlmiliardový dopad a není v souladu s cíli vlády v oblasti daní. Kabinet také zpochybňoval tvrzení, že nižší daň povede ke zvýšení prodejů. Navzdory tomu předlohu schválila Sněmovna nedávno zrychleně, hlasovalo pro ni 101 ze 135 přítomných poslanců včetně koaličních zástupců.

Předkladatelé Jiří Dolejš a Gabriela Hubáčková (oba KSČM) poukazují ve zdůvodnění normy na to, že ani zařazení novin a časopisů do první snížené sazby DPH, tedy 15 procent, nevedlo k zásadnějšímu zpomalení propadu prodeje novin a časopisů. Důvodem je podle nich to, že DPH v jejich případě vzrostla z pěti procent v roce 2007 až na současných 15 procent.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky DPH noviny a tisk

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy