Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žádné superministerstvo nebude, oznámil Bělobrádek. Ministerstvo vědy se nelíbí Drahošovi

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Budoucí ministerstvo pro vědu by podle předsedy Akademie věd ČR Jiřího Drahoše nemělo být jediné, kdo bude řídit českou vědu a výzkum. Šéf největší tuzemské výzkumné instituce vznik ministerstva sice neodmítá, obává se však absolutního centrálního řízení. Těžko si lze představit, že ministerstvo pro vědu bude řídit zdravotnický, vojenský nebo potravinářský výzkum, řekl dnes Drahoš na zasedání akademického sněmu. Úřad vicepremiéra pro výzkum Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) navrhuje vznik ministerstva v novém zákoně o výzkumu. Odmítají ho například odbory.

Bělobrádek dnes novinářům řekl, že "superministerstvo", jemuž by byla podřízena jiná ministerstva, nevznikne. Specifický výzkum by podle něj zůstal v jednotlivých resortech. Je ale přesvědčen o tom, že v Česku centrální autorita pro řízení výzkumu chybí. "I mezinárodní audit hovoří o roztříštěnosti a nekoordinovanosti českého systému, centrální autorita je nezbytně nutná," uvedl vicepremiér. Jde podle něj především o řízení financování a strategie výzkumu.

Vznik ministerstva odmítá Českomoravská konfederace odborových svazů. Její předseda Josef Středula dnes na sněmu řekl, že ministerstvo problémy nevyřeší a skončí to jen velkým vydáním peněz.

Akademie věd bude navrhovat, aby nejenom ona zůstala samostatným poskytovatelem a zřizovatelem veřejných výzkumných institucí. "Budeme požadovat, aby určitý počet ministerstev, odhad je kolem pěti a sedmi, což samozřejmě záleží na vládě, měl svoje kapitoly pro výzkum. A aby zodpovídal za výzkum ve svém resortu," odpověděl na dotaz ČTK Drahoš. S podřízením akademie pod ministerstvo vědy se podle Bělobrádka nepočítá.

V žádné civilizované zemi podle Drahoše neexistuje ministerstvo pro vědu a školství, které by pod sebe stáhlo veškeré financování a řízení výzkumu a vývoje. Roli mají podle Drahoše koordinační a strategickou a vyjadřují se k rozpočtu, vše ve spolupráci s jinými ministerstvy a výzkumnými institucemi. Drahoš jako příklad uvedl Německo, kde výzkum a vývoj financuje celkem 16 kapitol federálního rozpočtu, z toho 14 ministerstev.

Věcný záměr nového zákona o výzkumu posuzuje v současnosti Legislativní rada vlády. V návrhu se podle Bělobrádka nepočítá s tím, že by ministerstvu byly zpočátku podřízeny vysoké školy, a pokud, tak až za několik let. Podporu má i u ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD), která souhlasí s tím, aby se výzkum řídil z jednoho místa. Spadaly by pod něj Grantová a Technologická agentura, vysoké školy a velké vědecké infrastruktury by ale měly zůstat pod školstvím, dodala Valachová.

Protiváhou novému ministerstvu pro vědu jako politickému úřadu by ale podle Drahoše měla být dostatečně silná vědecká rada České republiky jako nezávislý expertní orgán. S touto změnou návrh zákona počítá.

Témata:  Jiří Drahoš Pavel Bělobrádek

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy