Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České pojišťovny jsou odolné vůči nepříznivým šokům, ukázaly zátěžové testy

Česká pojišťovna
Česká pojišťovna
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Výsledky společných zátěžových testů Evropského orgánu pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní připojištění (EIOPA) a České národní banky ukázaly, že tuzemské pojišťovny jsou dostatečně odolné vůči případným nepříznivým šokům.

Testování také prokázalo, že sektor je jako celek dostatečně kapitálově vybaven, a proto je schopen absorbovat i relativně významné změny rizikových faktorů.

Testů se zúčastnilo deset pojišťoven, jejichž podíl na českém trhu podle hrubého předepsaného pojistného činil v roce 2015 přibližně 90 procent.

EIOPA definovala dva zátěžové scénáře, první scénář dvojitého zásahu pod názvem double hit a druhý scénář dlouhodobého trvání prostředí nízkých úrokových sazeb pod názvem low for long.

ČNB doplnila test EIOPA pro český pojišťovací sektor o dodatečný zátěžový scénář, který zohledňuje specifika tuzemského pojistného trhu. Tento scénář předpokládá růst výnosů z dluhopisů a nárůst bezrizikové úrokové křivky.

Témata:  ČNB pojišťovny

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy