Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi si chválí vztahy se Slovenskem. Jak dopadlo Rusko?

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Centrum pro výzkum veřejnéhk mínění (CVVM) v listopadu položilo respondentům otázku, jak hodnotí vztahy ČR s některými zeměmi. Hodnocení vztahů k okolním státům CVVM srovnatelným způsobem sleduje již od roku 2000, od roku 2008 je výběr doplňován i o některé další státy významné v globálním kontextu.

Jak už se zhruba od poloviny minulého desetiletí stalo dobrou tradicí, výrazně nejpříznivěji ze všech okolních, jakož i jiných zemí, jsou hodnoceny vzájemné vztahy České republiky se Slovenskem. V jeho případě nejenže podíl příznivého hodnocení vzájemných vztahů v součtu variant „velmi dobré“ a „spíše dobré“ dosahuje úrovně 95 %, ale především se zde výrazně nejčastěji vyskytovalo hodnocení vztahů jako „velmi dobrých“, jež samo o sobě tvořilo nadpoloviční většinu odpovědí (53 %), uvedl soc.cas.cz.

Velmi vysoké podíly příznivého hodnocení, jež se blíží k devíti desetinám celkově pozitivních odpovědí, šetření zaznamenalo v případě vztahů ČR s Rakouskem (89 %), Polskem (87 %) a Maďarskem (86 %).

Přibližně čtyři pětiny dotázaných kladně zhodnotily také vztahy naší země s Francií (82 %), Velkou Británií (80 %), Německem (80 %) a Spojenými státy americkými (77 %). Za špatné označila vztahy s těmito zeměmi přibližně desetina respondentů.

Ze všech sledovaných zemí byly nejhůře hodnoceny vztahy s Čínou a s Ruskem. Vztahy s Čínou považují za dobré necelé dvě třetiny respondentů (64 %), čtvrtina je považuje za špatné (25 %). Vztahy České republiky a Ruska považuje za dobré více než polovina českých občanů (54 %), necelé dvě pětiny (37 %) je označily za špatné.

Nejvíce se změnilo hodnocení našich vztahů s Čínou, kde poklesl podíl pozitivních výroků o 9 procentních bodů, i tak je však současné hodnocení druhé nejlepší od roku 2008.

"V případě vztahů s Velkou Británií jsme zaznamenali pokles pozitivních odpovědí o 8 procentních bodů a jsou tak nyní hodnoceny podobně jako v letech 2008 a 2009," sdělil autoři průzkumu.

K mírnému poklesu pozitivních výroků došlo rovněž v případě hodnocení vztahů ČR a Francie (o 6 procentních bodů) a současné hodnocení je tak srovnatelné s hodnocením v letech 2008, 2010 a 2011. Podobně poklesl také podíl příznivého hodnocení našich vztahů s Ruskem (také o 6 procentních bodů), které je v současnosti srovnatelné s hodnocením z let 2009, 2010 a 2012.

Témata:  průzkumy Češi Slovensko Česká republika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy