reklama

Detaily spolupráce se podle něj teprve začnou řešit, podrobnosti by měly být známy do konce února. Zahájení rozhovorů podpořili všichni členové celostátní konference s výjimkou dvou, kteří se hlasování zdrželi. Dnešní rozhodnutí však neznamená, že KDU-ČSL se STAN skutečně volební blok vytvoří, varoval Bělobrádek na tiskové konferenci

„Šlo jenom o to, aby celostátní konference buď řekla, že budeme kandidovat samostatně, již nyní, nebo zda připustí další diskusi," řekl. Sněm tedy podle něj neodsouhlasil spolupráci, ale pouze pověření vyjednáváním o možné spolupráci.

Strany mají na jednání dva měsíce. „My jsme si odsouhlasili, že bychom měli celostátní konferenci informovat o výsledcích jednání a eventuálních variantách do konce února," řekl Bělobrádek.

O spolupráci s dalšími subjekty KDU-ČSL nejednala. Nevylučuje ji však, pokud budou zastoupeny v rámci Starostů. „My určitě chceme jednat s hnutím STAN, a pokud pro svoji hlavičku stáhne další subjekty, tak je to jistě možné," řekl Bělobrádek. Neumí si ale představit spolupráci se senátorem Ivem Valentou, který je majitelem sázkové kanceláře Synot. Valenta je v Senátu za Stranu soukromníků, o jejíž spolupráci se STAN se také spekuluje. Bělobrádek ale připomněl, že Valenta není členem Strany soukromníků.

Prvního místopředseda lidovců Mariana Jurečky se domnívá, že by spojenectví se STAN, pokud by se ho podařilo vyjednat, mohlo přinést oběma stranám velký volební úspěch. „Je tady historická šance, která tady byla naposledy před 15 lety," řekl Jurečka.