Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústavu je třeba upravit, do konce volebního období se to ale nestihne, shodli se experti

Komunisté v Poslanecké sněmovně (7.5.2014)
Komunisté v Poslanecké sněmovně (7.5.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Revize ústavy je nutná, shodli se dnes ústavní experti, které si dnes pozval ministr pro legislativu Jan Chvojka (ČSSD). Přesto se ale nedá čekat, že by se tato úprava stihla do voleb, varuje ministr.

Chvojka chce ve spolupráci s odborníky předložit komplexní návrh změn. Nepočítá ale s tím, že by jej Parlament schválil do sněmovních voleb. V dolní komoře leží několik ústavních úprav už několik let, a to včetně vládního návrhu na zavedení takzvaného klouzavého mandátu poslanců a změn v pravomocích prezidenta.

„Skoro všichni experti na ústavní právo byli toho názoru, že jsou určité věci, které by se řešit měli," uvedl ministr. Konkrétní být ale nechtěl. Návrh by měl podle něj vzejít z dalších tří podobných setkání do poloviny příštího roku, které by se měly postupně věnovat moci zákonodárné, výkonné a soudní.

O ústavě dnes s ministrem debatovali například Aleš Gerloch, Jan Kysela nebo Zdeněk Jičínský. Podle ministra byla řeč o potřebě změn ústavy po čtvrtstoletí existence základního zákona státu. Experti mají přijít s vlastními návrhy, Chvojka vlastní neplánuje. Řešit by chtěl ale například úpravu klouzavého mandátu, podle níž by za ministra - poslance nastoupil po dobu jeho vládního angažmá náhradník, nebo případnou přeměnou Senátu na komoru zástupců regionů.

Například TOP 09 a Starostové navrhli už předloni zrušení imunity zákonodárců a prodloužení doby jmenování ústavních soudců z deseti na 12 let. Komunisté chtějí ztrátu mandátu za změnu klubové příslušnosti zákonodárce, ANO zavedení klouzavého mandátu.

Témata:  Ústava České republiky Jan Chvojka Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy