Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD posiluje, na ANO ztrácí půl procenta

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V dubnovém šetření Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) tradičně zjišťovalo podporu politických stran ve veřejnosti a ochotu zúčastnit se parlamentních voleb.

Na otázku „„Představte si, že by příští týden byly volby do Poslanecké sněmovny. Šel byste volit?" odpovědělo kladně 59 % dotázaných s volebním právem („rozhodně ano" 27 % a „spíše ano" 32 %), 32 % záporně („spíše ne" 13 %, „rozhodně ne" 19 %). Zbytek dotázaných (9 %) zvolil odpověď „nevím".

"Podle získaných dat je tedy deklarovaná volební účast nyní přibližně stejná jako reálná účast v parlamentních volbách v říjnu 2013 (59,5 %)," uvedl soc.cas.cz.

Volební model vychází z aktuálních stranických preferencí a simuluje reálné rozvržení voličských hlasů v hypotetických volbách pouze ti dotázaní, kteří deklarovali volbu nějaké strany zúčastnili (tj. v dotazu na volební účast zvolili varianty „rozhodně ano" a „spíše ano").

ANO: 27%

ČSSD: 26,5%

KSČM: 11,5%

ODS: 8,5%

TOP 09: 8%

Lidovci: 7,5%

Zelení: 3%

SPD: 2,5%

Piráti: 2%

Úsvit: 1,5%

 

 

Témata:  volební preference průzkumy Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy