Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pět let od úmrtí Václava Havla: Lidé pořádají pietní akce, v Praze zapalují svíčky

Václav Havel, 1. prezident ČR
Václav Havel, 1. prezident ČR
Foto: Korzo

Praha - V Praze dnes proběhly vzpomínkové akce spojené s pětiletým výročím úmrtí Václava Havla. Pieta začala úryvky z Dopisů Olze dnes dopoledne v centru Prahy na Jungmannově náměstí.

V centru Prahy na Jungmannově náměstí se dnes konala vzpomínková akce na prezidenta Václava Havla, který zemřel před pěti lety. Celodenní setkání s názvem Svíčka pro Václava Havla začalo úryvky z Dopisů Olze. Pořadatelé pozvali ke čtení z Havlových knih a her nejen ty, kteří politika a dramatika osobně znali. Lidé zapalovali svíčky i u Havlova hrobu na pražském vinohradském hřbitově či u plastiky srdce na náměstí Václava Havla u Národního divadla.

První český prezident zemřel v neděli 18. prosince 2011 ve věku 75 let ve svém oblíbeném venkovském domě na Hrádečku na Trutnovsku. Celodenní čtení se zapalováním svíček skončilo na Jungmannově náměstí v 18:00. Poté se asi tři desítky lidí vypravily v dešti na pochod s názvem Srdce na Hrad. Účastníci v čele průvodu nesli velké látkové srdce. Přes Národní třídu, nábřeží a Karlův most se dostali na Malou Stranu. Cílem bylo Hradčanské náměstí. Skupinu doprovázeli policisté.

Pořadatelé dnešní vzpomínkové akce na Jungmannově náměstí chtěli Havla připomenout jako dramatika, politika, disidenta i člověka. "Byl to neobyčejně obyčejný člověk. Měl skvělé myšlenky. Jeho slova jsou nadčasová. Zvlášť v dnešní společnosti, když vidíme, co se tady děje, je důležité na ně nezapomínat," řekla ČTK a Českému rozhlasu Kristýna Herejtová z pořadatelského týmu. Podle ní osobnost Havlova formátu v Česku nyní chybí. Organizátoři vzpomínkové akce nevidí teď v republice nikoho, kdo by stejně jako dřív Havel symbolizoval zemi v zahraničí a dělal jí tam dobré jméno.

Pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka sloužil dnes v katedrále svatého Víta na Pražském hradě zádušní mši.

Přítomným věřícím, politikům i Havlově rodině řekl, že Havel zasvětil svůj život záchraně a obnově české svobody. Usiloval o suverenitu národa, vládu racionality, tolerance a úcty k druhému, neznal nenávist a závist, uvedl Duka. V přímém přenosu České televize na jeho poslední chvíle vzpomínala i řádová sestra boromejka Angelika Pintířová, která jej na Hrádečku do posledních dnů ošetřovala. Havel byl podle ní velice otevřeným člověkem, jednal stejně tak s ministrem, dalajlamou, kardinálem, jako s trutnovským Romem nebo uvaděčkou v kině. Nikdy si na nic nehrál a vždy byl pořád sám sebou, přestože kolem něj byly kamery, řekla.

Právě za chalupou na Hrádečku u silnice se několikrát ročně objevují zapálené svíčky a lidé na dřevěný plůtek upevňují různé vzkazy. I dnes dopoledne přišlo několik desítek těch, kteří si bývalého prezidenta vážili. Zapalovali svíčky u velkého proutěného srdce s Havlovou fotografií pověšeného na plotě u chalupy. Jedna žena přinesla růži, někdo další postavil mezi svíčky láhev piva. Mezi příchozími byli lidé všech generací, manželské páry i děti.

Témata:  Václav Havel Praha

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.