Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nádobí z Číny je nebezpečné, uvolňuje kadmium, varuje ministerstvo

Ministerstvo zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministerstvo zdravotnictví varuje před setem nádobí, ze kterého se uvolňuje toxické kadmium. Jedná se o 3dílnou keramickou snídaňovou sadu obsahující talíř, hrnek a misku s dekorem postavy Kylo Rena z filmové série Star Wars.

Sada nádobí pochází z Číny a je v barevné papírové krabičce s dekorem postavy Kylo Rena. Na obalu jsou cizojazyčné texty identifikující výrobek, označení šarže a různé číselné kódy. Všechny tři výrobky mají na spodní části pod glazurou uveden text: Personality product Ltd., 1452836-100, starwars.com, © @ TM Lucasfilm Ltd., Made in China.

Z okraje pro pití hrnku se uvolňuje kadmium v množství 0,256 mg/předmět. Z vnitřní plochy talíře se uvolňuje kadmium v množství 1,12 mg/dm2 a z misky se uvolňuje kadmium v množství 2,84/l, informuje mzcr.cz.

Riziko spočívá v tom, že při použití tohoto talíře může docházet k uvolňování kadmia do potraviny a následně k průniku kadmia do organismu člověka. Toxicita kadmia je vysoká a kadmium se dokáže hromadit v lidském organizmu, hlavně v ledvinách a játrech. Detoxikace je pomalá a hrozí nebezpečí chronických otrav.

Témata:  Ministerstvo zdravotnictví zboží otrava

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy