Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exšéf BIS Jiří Lang se stane novým šéfem Národního bezpečnostního úřadu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Vláda na svém dnešním zasedání potvrdila, že se exšéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang stane novým šéfem Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Jeho dosavadní ředitel Dušan Navrátil bude vládním zmocněncem pro kybernetickou bezpečnost.

Navrátil má připravit podmínky pro vznik Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Ten má Česko chránit před hackerskými útoky a dalšími bezpečnostními incidenty. Vyroste v části původních kasáren v Brně - Černých Polích. V budoucnu by mělo zaměstnat 400 lidí.

"Bude významně přispívat k připravenosti České republiky na rizika patřící k moderní informační společnosti," uvedl dnes premiér Bohuslav Sobotka.

Navrátil se podle premiéra během desetiletého působení v čele NBÚ významně zasadil o rozvoj činnosti úřadu právě v oblasti kybernetické bezpečnosti. Už dříve Sobotka řekl, že tato agenda tak zmohutněla, že zastínila původní účel NBÚ, tedy vydávání bezpečnostních prověrek.

Z dosavadních agend NBÚ bude nový úřad řešit kybernetickou bezpečnost, část problematiky ochrany utajovaných informací v oblasti informačních a komunikačních systémů, kryptografickou ochranu či neveřejné služby v rámci družicového systému Galileo.

Lang, který odstoupil z čela BIS na vlastní žádost před několika měsíci, bude vést zbytek NBÚ, tedy věnovat se agendě vydávání bezpečnostních prověrek.

Témata:  vláda Jiří Lang

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy