Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman podepsal rozpočet na příští rok se schodkem 60 miliard

Miloš Zeman, prezident České repubilky
Miloš Zeman, prezident České repubilky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Státní rozpočet na příští rok se schodkem 60 miliard dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Na twitteru o tom informoval mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) už při schvalování ve Sněmovně řekl, že očekává lepší výsledek hospodaření. Celkové příjmy rozpočtu činí 1249,3 miliardy Kč a výdaje 1309,3 miliardy korun. ČR měla přebytkový státní rozpočet v prvních třech letech své samostatné existence. Nejvíce v roce 1994, kdy byl přebytek 10,4 miliardy korun.

Rozpočet na rok 2017 počítá mimo jiné s růstem platů učitelů a zdravotníků, zvýšením odvodů za státní pojištěnce do zdravotnictví a s růstem důchodů. Poslanci v něm při závěrečném schvalování přidali s Babišovým souhlasem například peníze na platy akademických a výzkumných pracovníků na vysokých školách nebo na sociální služby.

Před schválením rozpočtu prezident ve Sněmovně řekl, že by hledal úspory v dotacích na obnovitelné zdroje energie a v některých sociálních dávkách. Podle jeho přesvědčení má být v době hospodářského rozpočet přebytkový, v časech krize schodkový.

Opozice rozpočet kritizovala, pravici se například nelíbilo přibírání dalších zaměstnanců státu, kritizovala také údajně nízké výdaje na investice.

Podle ministra financí však rozpočet sleduje strategii postupného snižování schodku, podporuje růst ekonomiky i spotřebu domácností. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) pomůže rozpočet zajistit další období prosperity, hospodářského růstu a nízké nezaměstnanosti.

Témata:  Miloš Zeman státní rozpočet

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy