Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo zahraničí odsoudilo útok na ruského velvyslance Karlova

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Česká diplomacie odsoudila dnešní útok na ruského velvyslance Andreje Karlova v Ankaře.  Ministerstvo zahraničí uvedlo, že v boji proti terorismu stojí jednoznačně po boku demokratických států a všemi prostředky je podporuje.

V prohlášení na svém webu uvedlo, že útok pokládá za zvlášť opovrženíhodný, protože posláním diplomacie je odedávna hledání porozumění pomocí jednání.

„MZV silně odsuzuje brutální útok na velvyslance Ruské federace v Turecku, který se odehrál během vernisáže výstavy pořádané ruským zastupitelským úřadem v Ankaře. Vyjadřujeme upřímnou soustrast rodině pana velvyslance Andreje Karlova, jeho blízkým a ostatním obětem, které byly při střelbě zraněny," uvedl rezort v prohlášení.

Diplomat byl postřelen dnes večer během vernisáže pořádané ruským velvyslanectvím, zraněním nakonec podlehl. Pachatel dal podle svědků najevo, že je to pomsta za severosyrské město Halab (Aleppo), které bylo v minulých týdnech terčem bombardování zejména ruského letectva. 

„Dnešní zločin pokládáme za útok na práva všech diplomatů bezpečně vykonávat své povinnosti a reprezentovat své země ve světě. Akt krvavého násilí spáchaný na diplomatovi pokládáme za zvláště opovrženíhodný, protože posláním diplomacie je odedávna hledání porozumění cestou jednání," uvedla česká diplomacie.

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček na twitteru napsal, že každý slušný člověk musí takovou vraždu odsoudit. „Ti jiní se mohou zrůdně radovat," doplnil.

Témata:  Rusko Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Andrej Karlov

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy