Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman podepsal zákon, který zpřísnil kontroly stavebního spoření

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes podepsal novelu zákona o stavebním spoření, podle které bude kontrola ministerstva financí u dodržování podmínek pro poskytování státní podpory účinnější. Předloha počítá i s doplněním registrovaných partnerů mezi osoby blízké.

Na českém trhu působí pět stavebních spořitelen. Podle údajů Asociace českých stavebních spořitelen loni poskytly úvěry za téměř 46 miliard korun a uzavřely 459.000 nových smluv o stavebním spoření. V prvním pololetí letos spořitelny půjčily 23,6 miliardy korun a uzavřely více než 285.000 smluv.

Úprava zpřesňuje možnosti ministerstva financí vyžadovat od stavebních spořitelen informace. Ministerstvo také bude moci získávat od ministerstva vnitra údaje o datech narození a úmrtí lidí.

Novela zavádí nový správní delikt v případě, že stavební spořitelna poskytne překlenovací nebo běžný úvěr pro jiný účel než k úhradě nákladů na řešení bytových potřeb.

Témata:  stavební spoření Miloš Zeman zákony

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy