Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Priority kabinetu jsou jiné, než jaké přednesl Sobotka, tvrdí Kalousek

Miroslav Kalousek /TOP 09/
Miroslav Kalousek /TOP 09/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vládě podle předsedy ODS Petra Fialy chybí vize pro příští rok, peníze z daní jen utrácí a nevyužívá ekonomicky úspěšné období. Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska jsou priority kabinetu ve skutečnosti jiné, než které dnes prezentoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Kalousek ČTK řekl, že vláda hlavně utrácí na nové státní zaměstnance, rostoucí sociální dávky a rostoucí dotace vybraným podnikatelským skupinám.

Šéf české vlády Sobotka dnes novinářům představil své priority pro necelý rok, který zbývá do voleb do Poslanecké sněmovny. Kabinet by se měl podle něj koncentrovat mimo jiné na čerpání z evropských fondů, zahájení klíčových dopravních staveb, zvyšování mezd či prosazení zákonů o sociálním bydlení a neziskových nemocnicích.

Lidovci mají vidí svého šéfa a vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) priority i v dalších oblastech. „Pro KDU-ČSL je důležitá bezpečnost, podpora pracujících rodičů, investice do vědy, výzkumu a vzdělávání, do infrastruktury, digitalizace a podpora citlivých odvětví, jako je zemědělství," napsal Bělobrádek.

„Premiér dnes jako již tradičně ve svých vystoupeních pouze popsal stav, ve kterém se Česká republika nachází. Od premiéra bychom ale očekávali představení směru a vize, kterou by chtěl v příštím roce naplňovat. Je dobré, že se ekonomice daří a zažíváme jedno z ekonomicky nejlepších období v naší novodobé historii. Špatné je, že vláda tento růst nevyužívá ke zlepšení našeho vzdělávání, ke zkvalitnění fungování naší veřejné správy a odstranění zbytečné byrokracie, nebo k vyšším investicím do obrany naší země," tvrdí Fiala.

Nelíbí se mu také, jak Sobotkova vláda nakládá s financemi. „Peníze, které vláda od daňových poplatníků vybírá, pouze utrácí. Zvětšuje stát, počet úředníků, ale občané žádné zlepšení služeb necítí. Bohuslav Sobotka promarňuje příležitost, kterou mu ekonomická situace poskytuje," varuje šéf ODS.

Ani Kalousek kritikou nešetří. Tvrdí, že vláda hlavně utrácí na nové státní zaměstnance, rostoucí sociální dávky a rostoucí dotace vybraným podnikatelským skupinám. Souhlasí také s tím, že vláda nevyužila dobrou ekonomickou situaci k zásadním změnám, aby zajistila dlouhodobou udržitelnost a konkurenceschopnost ekonomiky.

„Všichni víme, že bez zásadních změn ve zdravotním pojištění není dlouhodobě udržitelná úroveň zdravotního systému, na kterou jsme zvyklí," řekl ČTK. Vláda se podle něj dívá jen do října 2017, kdy by se měly konat volby. „Prostě po nás potopa," řekl Kalousek.

Ze schváleného rozpočtu na příští rok lze vyčíst jiné priority, než o kterých hovořil Sobotka, míní předseda TOP 09. „Skutečné priority vlády jsou prostředky na nové státní zaměstnance, rostoucí sociální dávky a rostoucí dotace vybraným podnikatelským skupinám," uvedl Kalousek. Narážel tím pravděpodobně na skupinu Agrofert vicepremiéra Andreje Babiše (ANO).

„Vláda chce rozdat co nejvíce peněz, aby byli všichni před volbami co nejvíce spokojení a vůbec nemyslí na budoucnost. To, co mi chybí v tomto roce, v minulém roce i příštím roce jsou nezbytné změny ve zdravotním a sociálním systému. Tak, aby byl skutečně pro všechny dlouhodobě udržitelný, trvale dostupný a na stávající úrovni. Všichni víme, že pokud se ve zdravotnictví nestanou systémové změny, že není dlouhodobě udržitelné pro všechny na stejné úrovni. V tom vláda nedělá vůbec nic," dodal předseda TOP 09 pro Českou televizi.

Témata:  vláda Petr Fiala Miroslav Kalousek

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy