Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby by bezkonkurenčně vyhrálo ANO. Jak si vedou ostatní?

Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V říjnu preference odrážely emotivně vzepjatou situaci těsně po volbách. Obraz počátku prosince ukazuje určité zklidnění. Sociální demokracie si dílčím způsobem polepšila, komunisté trochu ztratili, hnutí ANO neroste. I tak je rozdíl v modelu mezi vedoucím ANO a druhou ČSSD 13 procentních bodů. Zdá se, že v povědomí lidí se osamostatňuje hnutí STAN, což nechává TOP 09 těsně nad hranicí volitelnosti. Okamurova SPD tentokrát na pětiprocentní práh nedosáhla. Ukázal to průzkum agentury STEM, jehož výsledky mají EuroZprávy.cz k dispozici.

V prosinci 2016 by se do poslanecké sněmovny dostalo šest stran. Vládní koalice by získala nebývale vysoký počet 143 mandátů, pohodlnou ústavní většinu by daly dohromady i ANO a ČSSD.

Hnutí ANO je suverénně na čele žebříčku preferencí. Jeho podpora je kolísavá, ale opírá se o relativně aktivní a rozhodné voliče. ČSSD zaostává za ANO o 13 procentních bodů. Po volbách částečně zotavila, stojí však před úkolem upevnit motivaci svých příznivců.

KSČM mírně ztratila a vyšší měrou se tak opírá o své kmenové voliče. KDU-ČSL má stabilní a pevnou podporu. ODS je na svých průměrných číslech roku 2016.

Zdá se, že STAN se v povědomí veřejnosti odděluje od TOP 09. Jeho podpora narostla. Postavení TOP 09 není úplně jasné a zjevně se proměňuje. Sečteme-li respondenty, kteří uvedli „TOP 09“ či „TOP 09+STAN“, dostáváme se těsně nad pětiprocentní hranici.

Předpokládanou účast voličů ve volebním modelu odhadujeme kolem 54 %.Při dotazu, zda se dotázaní chtějí voleb zúčastnit, odpovědělo kladně 50 %, záporně 26 % a rozhodnuto podle vlastního vyjádření není 24 % dotázaných.

Předkládaný volební model STEM vychází ze stranických preferencí, zanedbává občany, kteří nejsou schopni nebo ochotni uvést žádné preference. Opírá se o lidi, kteří neodmítají účast ve volbách, zohledňuje vazbu k volené straně i zájem o politické dění.

ANO: 29,7%; ČSSD: 16,3%; KSČM: 13,8%; ODS: 7,5%; Lidovci: 6,9%; TOP 09: 5,2%

Do Sněmovny by se nyní nedostaly tyto strany: SPD: 4,7%; STAN: 4,1%; Piráti 3,3%; Úsvit 2,1%; Zelení: 1,9%; Svobodní: 0,5%; DSSS 0,2%

Témata:  volební preference průzkumy Hnutí ANO

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy