Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obavy z imigrantů byly zbytečné. Nemoci se nešíří, říkají lékaři

Uprchlické zařízení ve Vyšních Lhotách
Uprchlické zařízení ve Vyšních Lhotách
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Hradec Králové - Lékaři loni prohlédli 4400 migrantů, kteří prošli záchytnými zařízeními v Česku. Tuberkulóza byla zjištěna u tří cizinců, dva byli z Ukrajiny a jeden z Číny.

"Vzhledem k tomu, že migranti, kteří prošli našimi zařízeními, byli většinou v detenčních zařízeních a během 72 hodin jim byly udělaná všechna vyšetření včetně TBC a nikde se nám nekontrolovaně nepohybovali po republice, bylo to riziko nulové až minimální," řekla na konferenci Hradecké pneumologické dny náměstkyně ministra vnitra Monika Pálková.

Ministerstvo muselo loni v době vrcholící migrační vlny začít přesouvat lékaře mezi záchytnými zařízeními a začít spolupracovat s fakultními nemocnicemi. "Dneska už umíme velmi rychle nejen postavit novou ordinaci, ale přesunout potřebný počet lékařů a sester," řekla Pálková.

Při migrační krizi se pracovníci zařízení pro migranty setkali s neochotou některých zdravotnických pracovišť přijímat migranty k ošetření. "Opravdu je pro nás problém, když máme podezření na tuberkulózu a vozíme toho člověka po republice a nikde nám ho nechtějí přijmout," řekla náměstkyně.

Za loňský rok bylo v celé ČR zjištěno 503 případů tuberkulózy, z toho u lidí narozených mimo ČR šlo o 105 případů. Odborníci však upozornili na nárůst počtu zachycených případů tuberkulózy v sousedním Německu, kam míří většině migrantů.

Lékař Tomáš Dvořák z plicního oddělení Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi, která poskytovala péče migrantům ze zařízení v Bělé, upozornil na obtížnou komunikaci s migranty. Často podle něj nechodili na předepsané kontroly.

Témata:  uprchlíci tuberkulóza zdraví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy