Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman by měl v květnu opět navštívit Čínu. Zúčastní se setkání k nové Hedvábné stezce

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman by měl opět v květnu navštívit Čínu. Během cesty se zúčastní setkání k nové Hedvábné stezce. ČTK to řekl ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Hynek Kmoníček. Zeman by mohl během posledního roku svého funkčního období také navštívit Spojené státy, latinskou Ameriku nebo Vietnam. Úřad vlády zatím nechtěl konkrétní cíle cest premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) specifikovat, budou se však soustředit především na podporu ekonomické diplomacie.

Sbližování s Čínou a lákání čínského kapitálu do České republiky Zeman považuje za jednu z priorit. Podle Kmoníčka by se návštěva Číny měla uskutečnit v květnu a český prezident během ní absolvuje setkání k projektu nové Hedvábné stezky, možné jsou i bilaterální schůzky. Zeman Čínu navštívil během svého prezidentského mandátu již dvakrát.

Na jaře chce Zeman odcestovat do USA, kam ho nedávno osobně pozval nově zvolený americký prezident Donald Trump. Pražský hrad po telefonátu obou politiků oznámil, že by se cesta, při které by měl Zeman navštívit Bílý dům, měla pravděpodobně uskutečnit na konci dubna.

Kmoníček již dříve řekl, že pro seznam zahraničních cest, na které se Zeman vydá, bude důležité jeho rozhodnutí, zda bude znovu kandidovat či nikoli. Pokud by totiž chtěl před svou kandidaturou vést kampaň, dalo by se čekat omezení návštěv v zahraničí.

Pražský hrad má v plánu také uskutečnit několikrát odloženou cestu do Jižní Ameriky. Naposledy se měla konat v létě současně se zahájením olympijských her v Brazílii, byla ale odsunuta. Zvažovala se návštěva Mexika, Kolumbie a Kostariky. Zeman by měl také navštívit Vietnam, z programu naopak vypadla zvažovaná cesta do Jižní Koreje, kde tamní prezidentka Pak Kun-hje čelí odvolání.

 Český prezident se bude účastnit několika summitů. Přítomen by měl být otevření výstavy Expo v kazašské Astaně, summitu NATO v Bruselu nebo již tradičně valného shromáždění OSN.

Na cesty se příští rok zcela jistě vydá také premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Kam zamíří, zatím Úřad vlády nespecifikoval, jisté však je, že se návštěvy budou soustředit především na podporu ekonomické diplomacie. „Součástí cest budou podnikatelské delegace. Podle toho se vedou diplomatická jednání ohledně jednotlivých cest, teď ale ještě nemůžeme být konkrétní," uvedl mluvčí kabinetu Martin Ayrer.

V březnu premiéra čeká souboj o post předsedy ČSSD, v říjnu se pak uskuteční volby do Sněmovny, v posledním roce mandátu tak nelze očekávat delší zahraniční cesty.

Témata:  Miloš Zeman Čína Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy