reklama

Ještě před několika lety do zoologické v Plzni chodili na Štědrý den hlavně tatínkové s dětmi, aby doma nepřekáželi při přípravě slavnostní večeře, nyní ale chodí celé rodiny a nezapomínají s dárky ani na zvířata v zoo. Jesličky, které zoo u nastrojených stromků připravila, přetékají ovocem, zeleninou, kaštany a dalšími pamlsky, řekl dnes ČTK František Hykeš ze zoo.

Kromě samotné procházky zahradou patřil k dnešním lákadlům zoo mimořádný program - naučná stezka s kvízem o zvířatech pro děti a v tropickém pavilonu také lovení zlaté rybky. Děti si mohly v obří kádi s vodou zkusit pouze holýma rukama chytit rybu. Velkým tahákem byla také jedna z prvních možností spatřit letošní nejatraktivnější mládě zoo - tříměsíční lvici berberskou Amiru.

Štědrý den připravila zoo i pro svou skupinu šimpanzů. Do nově upraveného výběhu dostali jako každý rok vánoční stromek a balíčky s dárky - laskominami nebo hračkami.

"Loni přišlo téměř 2000 lidí. Letošní pokles na 1500 na Štědrý den přičítáme počasí, hlavně ledovce. Byla vydaná výstraha, takže si to někteří návštěvníci rozmysleli," uvedl Michal Vaňáč, vedoucí útvaru vnějších vztahů zoo Brno.

Do zoo dnes chodily hlavně rodiny s dětmi. Přihlížet mohli například krmení tygra sumaterského, lachtana medvědího nebo šimpanze. Zvířata dostala řadu pochoutek. Tygři měli hovězí maso, které mají rádi, lachtani dostali ryby.

Komentované prohlídky zahrady patří k nejoblíbenějším akcím. Diváky čekal například výklad o tygrech, šimpanzích, lachtanech nebo o pandě červené. Komentovaná krmení v zoo chystají ještě na Nový rok.