Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vánoce v horách moc lyžařů netrávilo, odradilo je počasí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Olomouc - Do lyžařských středisek o letošních Vánocích mnoho návštěvníků nedorazilo, nepřálo počasí. Provozovatelé skiareálů očekávají nápor až po svátcích a říkají, že letos na konci roku budou výborné sněhové podmínky.

V nejvyšších polohách hor během dneška napadlo až 15 centimetrů sněhu. V Jeseníkách platí stále první stupeň lavinového nebezpečí.

"Od 900 metrů nadmořské výšky sněží, v lyžařských střediscích ve středních polohách prší, podepsalo se to i na návštěvnosti. Běžkaři měli ještě v sobotu upravenou trasu z Červenohorského sedla na Švýcárnu, nyní na ní leží zhruba osm centimetrů nového sněhu. Teplota se na horách pohybuje kolem nuly," řekl ČTK dispečer jesenické horské služby.

Do areálu na Červenohorském sedle dnes přijelo zhruba 300 lidí. "Celý den tady chumelí, napadlo tak 15 centimetrů sněhu. Návštěvnost je na první vánoční svátek velmi solidní, stáhli se k nám zřejmě lyžaři i z okolí, kde pršelo. V tento den bývá návštěvnost podstatně menší," řekl zástupce střediska Martin Dubský.

V Branné na Šumpersku sníh během dne vystřídal déšť a mnozí lyžaři zimní radovánky vzdali. Sezona se pomalu rozjíždí také na Ovčárně, nejvýše položeném lyžařském středisku v ČR. Kvůli své poloze v přírodní rezervaci může areál spoléhat pouze na přírodní sníh.

Předpověď na pondělí (00-24):Oblačno až zataženo, ojediněle déšť, zejména na horách. Během odpoledne od severozápadu déšť četnější, přecházející v polohách nad 500 m do deště se sněhem nebo sněžení. Později večer od severozápadu ubývání srážek a protrhávání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C, v 1000 m na horách kolem 5 °C. Čerstvý západní až jihozápadní vítr 5 až 10 m/s s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách kolem 25 m/s (90 km/h), se odpoledne postupně změní na severozápadní a přechodně zeslábne, informuje chmi.cz.

Předpověď na úterý (00-24):Zpočátku oblačno až polojasno, ojediněle sněhové přeháňky, v polohách pod 300 m dešťové. Během dne od severozápadu oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo déšť se sněhem, v polohách nad 600 m, na severovýchodě nad 400 m srážky sněhové. Na horách na severu sněžení vydatnější, místy s tvorbou sněhových jazyků a závějí. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C. Čerstvý západní až severozápadní vítr 7 až 12 m/s s nárazy 15 až 25 m/s, na horách na severu kolem 30 m/s.

Předpověď na středu (00-24):Zataženo až oblačno, zpočátku na většině území, během dne místy déšť nebo déšť se sněhem, v polohách nad 600 m, na severovýchodě nad 400 m srážky sněhové. Na horách na severu sněžení vydatnější, zpočátku místy s tvorbou sněhových jazyků a závějí. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Čerstvý severozápadní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy kolem 15 až 20 m/s, na horách na severu zpočátku kolem 25 m/s, bude večer slábnout.

Témata:  lyžařské areály počasí

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy