reklama

Jednotlivá ministerstva již vyhlásila 404 výzev za 455,4 miliardy korun. "Jsem optimistkou v tom, že příští rok bude čerpání evropských dotací v plném proudu a žádný resort se již nebude moci na nic vymlouvat. Zároveň nám nesmí ujet vlak. Samozřejmě, že důležitější, než vyčerpat co nejvíce, je čerpat na smysluplné projekty. Ale já věřím, že splníme obojí," uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Smluvně zajištěno má Česko 11,2 procenta evropských peněz. Jde o přibližně 68,1 miliardy korun. "Jsou to peníze, které ještě příjemce nemusí fyzicky mít. Ale už má v ruce doklad, že je dostane," doplnila náměstkyně ministerstva Olga Letáčková.

Při neplnění určitých cílů, které stanovila EU do roku 2018, mohou být prostředky přesunuty mezi jednotlivými programy, teoreticky i mezi jednotlivými zeměmi.

Tato rezerva činí 38,6 miliardy korun, tedy zhruba šest procent z celkové přidělené částky 648 miliard. Podíl smluvně zajištěných prostředků je tak počítán k hodnotě 609,4 miliardy korun.