Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tým českých odborníků odlétá na výpravu do Antarktidy

Rostlinní fyziologové prof. Miloš Barták a Dr. Peter Váczi při práci v terénu na břehu jezera zahloubeného v ledovcové moréně. 2014. Foto: Kateřina Tomanová.
Rostlinní fyziologové prof. Miloš Barták a Dr. Peter Váczi při práci v terénu na břehu jezera zahloubeného v ledovcové moréně. 2014. Foto: Kateřina Tomanová.
Foto: Masarykova univerzita Brno

Brno - Tým sedmnácti odborníků z Masarykovy univerzity dnes odlétá na Mendelovu polární stanici na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě. K pokusům jim budou nově sloužit i bezpilotní systémy se zavěšenou kamerou.

Tým vědců chce pokračovat ve výzkumu ledovců, klimatu či rostlin. "Rostlinní fyziologové se doposud zabývali studiem společenstev jen na několika místech ostrova. Letos mají v plánu prozkoumat prostorové rozšíření nižších rostlin a mikroorganismů," uvedl vedoucí expedice Daniel Nývlt.

K tomu využijí zmíněné bezpilotní systémy se zavěšenou kamerou, které budou pořizovat snímky s dostatečným rozlišením. Dostanou se díky tomu i na nepřístupná místa.

"Z fotografií a videonahrávek povrchu budeme vytvářet trojrozměrné modely. Kromě rozšíření nižších rostlin se chceme soustředit především na ledovce, permafrost, tedy dlouhodobě zmrzlou půdu, a také aktivní vrstvu, tedy svrchní část permafrostu, která v letním období rozmrzá," doplnil Nývlt.

Po několika letech odborníci využijí také georadar, který pomůže se zkoumáním mocnosti a vlastností ledovců a aktivní vrstvy permafrostu. Geolog výpravy se bude věnovat i zkoumání dřívější sopečné činnosti na ostrově.

Univerzita vybudovala Mendelovu polární stanici před 11 lety na Rossově ostrově nedaleko Antarktického poloostrova, a to zhruba za 50 milionů korun.

Témata:  Antarktida Masarykova univerzita Brno vědci

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy