Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řidiče čekají příští rok změny: Neplacené dálnice a nové řidičské průkazy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Nový rok s sebou přináší řadu změn, které se dotknou i řidičů. Mezi ty nejzásadnější patří výměny řidičských průkazů a zavedení nových neplacených úseků dálnic.

Během roku 2017 by měla postupně vypršet platnost více než 800 tisíc řidičských průkazů. Podle ministerstva dopravy se jedná o průkazy, které byly vydány v roce 2007 s dobou platnosti na 10 let.

Největší počet řidičských průkazů vyprší v průběhu března, října a listopadu příštího roku. Řidiči by si měli platnost průkazu pohlídat a včas požádat o jeho výměnu, aby se vyhnuli frontám.

Pokud o vydání nového řidičského průkazu nepožádají včas, vystavují se riziku pokuty za řízení bez platného řidičského průkazu. Za tento přestupek hrozí řidiči pokuta na místě do 2 tisíc korun, v případě správního řízení až 2 500 korun.

Zmizí fronty na úřadech

Změnou je také správa agendy s motorovými vozidly, například registrační značky nebo technické průkazy. Ty mohou lidé nyní vyřešit na každém příslušném úřadě obce s rozšířenou působností, ne jen na úřadě příslušícímu bydlišti. 

Na STK pokračuje režim kontrol. Pokud kupujete například neprověřené ojeté auto, riskujete, že koupíte vůz s neschválenými doplňky a například bez filtru pevných částic. Při měření emisí a na STK by mělo takové auto velký problém.

Nové dálnice bez poplatku

Další novinkou je to, že Ministerstvo dopravy vyjmulo ze zpoplatnění několik úseků dálnic. Nebudete tak na nich potřebovat dálniční známku. Jedná se o obchvaty velkých měst, které Ministerstvo dopravy nově od 1.1.2017 vyjme ze zpoplatnění. Bude se jednat například o vjezdy do Prahy a část pražského okruhu, dálnici kolem Plzně, Ústí nad Labem, Olomouce, Prostějova nebo kolem Berouna.

Ministerstvo tímto krokem naváže na své rozhodnutí z roku 2016, kdy ze zpoplatnění vyjmulo 45 km úseků, kde se dálnice kříží se silnicí první třídy, a chce ulevit dopravní situaci v jednotlivých městech a zabránit tomu, aby se řidiči dálnici vyhýbali a jezdili skrze město po silnicích nižších tříd.

Bez poplatku tak nově bude část pražského okruhu D0 od letiště po ulici K Barrandovu, stejně tak například dálnice D10 od Prahy po exit 34 u Brandýsa nad Labem.

Bez známky projedete také dálnicí D8 kolem Ústí nad Labem, dálnicí D5 kolem Plzně a Berouna, dálnicí D6 od letiště k exitu 7, D35 okolo Olomouce, D1 okolo Kroměříže nebo třeba také D46 okolo Prostějova. 

V případě dálničních známek se nic nemění, desetidenní stojí nadále 330 korun, měsíční známka 440 korun a roční kupon, který platí od 1. 12. 2016 do 31. 1. 2018, stojí opět 1500 korun.

Témata:  Ministerstvo dopravy České republiky doprava řidiči dálnice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy