Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zajímavý objev v Brně: Na místě bývalé továrny Vlněna žili Keltové

archeologie
archeologie
Foto: Sophie Spitéri

Brno - Zatím nejzajímavějším objevem archeologů na místě bývalé továrny Vlněna v Brně jsou stopy po keltském osídlení. Výzkum rozsáhlého území je zatím na začátku, vykopávky budou pokračovat ještě minimálně v lednu a únoru, řekl ČTK archeolog Ivan Čižmář.

Archeologové se na místě postupně dostávají ke starším a starším vrstvám. Předtím musí z terénu odstranit náplavy. Mají tak vzorky keramiky od 15. století po novověk. Pod nimi jsou kulturní vrstvy z doby laténské, kdy na území nynějšího Brna žili Keltové. Podle Čižmáře jde o období od roku 150 do 50 před naším letopočtem.

"Výzkum provádíme sondážně, nemáme to v celé ploše. Atraktivnější nálezy snad budou přibývat," uvedl Čižmář. Podle něj je výzkum v počátcích. Odborníci odkryli také studnu, která zřejmě souvisí s výstavbou textilky v 18. nebo 19. století.

Areál bývalé Vlněny vlastní developer CTP. Letos v létě začal s demolicí většiny budov. Místo nich postaví moderní komplex administrativních budov. Práce mají trvat deset až 12 let a kancelářské budovy se budou stavět podle poptávky trhu.

Témata:  Brno archeologie historie

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy