Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

GIBS obviní každý rok průměrně 300 lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obviní každý rok průměrně 300 lidí. Převážnou část tvoří příslušníci policie, nejméně je členů samotné inspekce.

Nejčastěji je viní ze zneužití pravomoci. Inspekce vyšetřuje trestné činy, jejichž pachateli jsou policisté, celníci, příslušníci vězeňské služby, příslušníci inspekce a zaměstnanci těchto útvarů. Od jejího založení uplyne v lednu pět let.

Od svého vzniku v lednu 2012 do konce roku 2015 obvinila inspekce skoro 1200 lidí, z toho 700 policistů. Civilních osob obvinila 300, příslušníků vězeňské služby 145. Z celní správy bylo obviněno 40 lidí, nejméně bylo příslušníků inspekce - do roku 2015 byli obviněni dva. Za rok 2016 zatím nejsou statistiky k dispozici.

Z obviněných bylo za stejné období přes 400 osob pravomocně uznáno vinnými, u 120 bylo trestní stíhání podmíněně zastaveno. U stovky osob se prokázala jejich nevina.

GIBS je samostatným bezpečnostním sborem, samostatná je také ekonomicky - má vlastní kapitolu ve státním rozpočtu. V prvním roce fungování měla GIBS rozpočet téměř 322 milionů korun, v pozdějších letech se výše rozpočtu snížila na přibližně 275 milionů korun. Pro letošní rok měla GIBS na výdaje 278 milionů korun, ve státním rozpočtu pro rok 2017 je pro ni určeno 307,5 milionu korun.

Témata:  Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Policie ČR

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy