Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko bude volit prezidenta, má tři žhavé kandidáty

Skladatel a textař Michal Horáček
Skladatel a textař Michal Horáček
Foto: michalhoracek.cz

Praha - Prezidentská volba se uskuteční až na počátku roku 2018. Přesto už v příštím roce bude otázka budoucí hlavy státu jedním z hlavních politických témat v Česku.

Zájem ucházet se o hlasy v druhé přímé volbě prezidenta zatím vyjádřili tři kandidáti, dosavadní prezident Miloš Zeman se teprve rozhodne, zda bude usilovat o druhé funkční období. Čeká se také na to, s jakými kandidáty přijdou jednotlivé politické strany.

Kandidaturu na prezidenta oznámili podnikatel a textař Michal Horáček, podnikatel Igor Sládek a lékař a aktivista Marek Hilšer. Zeman v minulosti několikrát uvedl, že své rozhodnutí, zda bude chtít mandát obhajovat, zveřejní v březnu.

Žádná z parlamentních politických stran zatím vlastního uchazeče o Pražský hrad neoznámila. Strany se také ani nepostavily za žádného ze známých kandidátů ani za úřadujícího prezidenta. O jejich postupu ve volbě se rozhodne až v příštím roce, u vládních ČSSD, ANO a KDU-ČSL zřejmě budou mít na rozhodování vliv i jejich sjezdy plánované na první pololetí.

Několik možných prezidentských kandidátů naopak už představila iniciativa Kroměřížská výzva, která vznikla v květnu a zatím ji podepsalo přes 11.000 lidí. Iniciativa chce v prezidentské volbě podpořit uchazeče, který by hájil základní demokratické principy a hodnoty.

Témata:  prezident ČR volby Marek Hilšer Miloš Zeman Michal Horáček Igor Sládek

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy