Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dienstbier připravil plán proti vzniku ghett

Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr bez portfeje
Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr bez portfeje
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Bývalý ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) před odhodem ze své funkce vládě předložil celou řadu návrhu. Ty se týkaly strategie boje proti vzniku ghett, plánu pro srovnání podílu žen a mužů na rozhodování či doporučení k ochraně dětí. Na posledních deset měsíců do voleb ho v ministerském křesle vystřídal stranický kolega Jan Chvojka. 

Dienstbierovu týmu se letos podařilo posunout i jednání o případném výkupu vepřína v Letech u Písku, kde stával protektorátní sběrný tábor pro Romy. Plánovaný zákon o sociálním podnikání se ale ani letos nedokončil. Ministerstvo kultury má nyní zajistit posudek s oceněním velkovýkrmny. Dienstbier řekl, že doufá v to, že jeho nástupce dotáhne věc do konce.

V únoru vláda schválila strategii boje proti sociálnímu vyloučení, která má zlepšit zaměstnávání. Dokument se týká i vzdělávání či bydlení. Podle něj by se do konce roku 2020 mělo do běžných bytů z ubytoven přestěhovat na 6000 lidí. Déle něž měsíc by pak v nestandardním bydlení nemělo bydlet žádné dítě. Počet takzvaných vyloučených lokalit v Česku roste. Podle analýzy v nich žilo až 115.000 lidí, v roce 2006 to bylo 80.000 osob. Situaci by měly pomoci řešit projekty za evropské peníze. Sedm desítek měst a obcí by na ně mohlo v příštích letech získat miliardy korun. Tok financí má koordinovat vládní agentura pro sociální začleňování spadající pod ministra pro lidská práva.

Letos vláda schválila také plán ke srovnání podílu žen a mužů na rozhodování. Část o kvótách, které měly ženám či mužům zajistit dvě pětiny míst na kandidátních listinách do voleb, vláda vyškrtla. Podle Dienstbiera i tak schválený plán obsahuje řadu kroků ke zlepšení situace, jako je posílení flexibilní práce či zvýšení počtu míst ve školkách.

Dienstbier přišel na jaře také s novelou o registrovaném partnerství, přestože se vláda původně tématu vůbec v tomto volebním období věnovat nechtěla. Norma má partnerům umožnit osvojit si potomka svého protějšku. Stejný návrh předložila po volbách i skupina poslanců, Sněmovna ho ale dosud neprojednala. Kabinet Dienstbierovu předlohu schválil, na stole ji teď mají poslanci.

Další zpoždění letos nabral zákon o sociálním podnikání, který měla vláda dostat už před rokem. Dienstbierův tým předal Legislativní radě vlády na jaře jen takzvaný věcný záměr zákona, legislativci ho vrátili k přepracování. Norma zatím hotova není.

Ministr pro lidská práva předsedá také vládním radám a výborům pro menšiny, lidská práva či postižené. Dienstbier kabinetu předložil řadu podnětů, které se týkaly zákazu posílat malé děti do ústavů, zlepšení zaměstnávání vězňů či přístupu k migrantům.

Vedle lidských práv se někdejší ministr zajímal také o boj proti korupci. Vládě dal například návrh zákona o ochraně oznamovatelů. Lídr vládního hnutí ANO Andrej Babiš s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) záhy připravili vlastní návrh, Dienstbier podle nich svou předlohu nedokončil včas. Exministr pak reagoval tak, že by si koaliční partneři neměli dělat schválnosti. Babiš si stěžoval i na Dienstbierovo vedení legislativní rady. Podle něj ji Dienstbier politizoval. Ten zdůraznil, že v radě jsou právní experti a akademici.

Šéf vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) se pro výměnu ministrů rozhodl po krajských volbách, v nichž sociální demokraté ztratili. Chvojka řekl, že by chtěl mnoho věcí dělat jinak než jeho předchůdce. Konkrétnější ale nebyl. Od předsedy vlády dostal za úkol soustředit se třeba na opatření ke zvýšení zaměstnanosti lidí z ghett. Dienstbierovo odvolání přivítali někteří opoziční poslanci. Podle nich do Sněmovny nosil nesmyslné návrhy. Bývalý ministr podotkl, že to byly normy, které schválila vláda. K Dienstbierovi měl výhrady i prezident Miloš Zeman.

Témata:  Jiří ml. Dienstbier

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy