reklama

Prosazovat chce i model výraznější valorizace penzí. Do podzimních voleb připraví návrh na zvýšení minimální mzdy pro další rok. Čeká ji také prosazování otcovské dovolené či kratší rodičovské s vyšším příspěvkem.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) před nedávnem shrnul deset hlavních úkolů vlády do voleb. Polovina z nich připadá ministerstvu práce a jeho šéfce, nebo se na nich podílejí. Předseda vlády zmínil zákon o sociálním bydlení, normu o zálohovém výživném, zvednutí nemocenské dlouhodobě nemocným, návrh na růst minimální mzdy od ledna 2018 a také návrh na zvýšení platů ve veřejném sektoru.

Zákon o sociálním bydlení měl podle původních plánů platit už od ledna 2017. Přípravy ale nabraly zpoždění, na podobě normy nepanuje shoda ani v koalici. Zástupci organizací na pomoc lidem v tísni i některých měst, akademici a někteří politici se obávají, že se složitý zákon už nepodaří do voleb přijmout. Panují ale i obavy z toho, že ministerstvo práce nakonec předloží okleštěnou normu, aby se stihla projednat a prosadit.

Marksová zatím v koalici dvakrát neuspěla s návrhem na zálohové výživné. Chystá se ho předložit znovu. Vládní strany ve své koaliční dohodě uvedly, že prosadí zákonnou úpravu o zálohovaném výživném, které by za neplatiče alimentů poskytoval stát. Hnutí ANO vyplácení "další dávky" od státu odmítá.