Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zpráva pro vládu o migraci cizinců ukazuje vážný problém se zločineckými skupinami

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Nová zpráva o migraci a integraci cizinců v Česku za minulý rok se zmiňuje o závažné skutečnosti. Podle dokumentu výrazně stoupl význam balkánských zločineckých skupin. Problémem jsou také účelové sňatky.

V České republice bylo loni trestně stíháno 101.883 lidí, z toho 7264 cizinců. Což bylo o 1,7 procenta cizinců méně než v roce 2014.

"Ani v roce 2015 nebyl zaznamenán odklon monitorovaných kriminálních organizací od hospodářské trestné činnosti," uvádí dokument pro vládu a parlament.

Materiál poukazuje na to, že u všech monitorovaných etnicky orientovaných kriminálních struktur byly zaznamenány "pokračující snahy o korupční průnik do státní správy i veřejné samosprávy a do justičního systému".

Balkánské skupiny většinou působí nadnárodně a své centrum často mají v Německu. Kriminalitu ruskojazyčné mafie ovlivnila ukrajinsko-ruská krize. Policisté proto zaregistrovali masivní nárůst poptávky po falšovaných povoleních k pobytu v zemích EU.

Vietnamská kriminální komunita je podle dokumentu vedena známými kriminálními autoritami, které mají napojení na významné vietnamské tržnice i vietnamskou ambasádu. Nejčastěji páchají daňovou trestnou činnost, podle "střízlivých odhadů" způsobují ročně daňové úniky v řádu desítek miliard korun.

Vietnamští zločinci se zaměřují i na výrobu drog, hlavně pervitinu a marihuany. Zpráva přiznává, že v tržnicích v příhraničí je možné neomezeně a bezproblémově drogy koupit. "Jediný problém pro odběratele drog tak představují kontroly německých orgánů prováděné v blízkosti hranice," poznamenala zpráva.

Zpráva se dále zabývá i účelovými sňatky, kdy o české ženy ze sociálně a vzdělanostně slabého prostředí mají zájem v zemích EU především Pákistánci a Bangladéšani. Píše také o prostituci, kvůli které především do okolí Znojma jezdí i klienti z Rakouska, mezi nimiž jsou uprchlíci ze Sýrie, Afghánistánu nebo Iráku.

Témata:  kriminalita mafie cizinci Policie ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy