reklama

Přírodní sníh sice nepřipadl, ale díky vytrvalým mrazům v posledních dnech mohli vlekaři svahy uměle zasněžovat. Na řadě míst tak bylo i přes půl metru sněhu. V příštích dnech očekávají vlekaři sněžení, které by umožnilo otevřít i sjezdovky bez zasněžování.

Třeba do Krkonoš a Orlických hor přijely v závěru roku desítky tisíc lidí. V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn byly v provozu všechny lanovky a většina vleků a denně tam lyžovalo kolem 8000 lidí. Podmínky si chválila i střediska SkiResortu Černá hora - Pec pod Sněžkou nebo středisko v Rokytnici nad Jizerou, kde chtějí do příštího víkendu zprovoznit ještě červenou sjezdovku. Skiresort Buková hora v Orlických horách zaznamenal denní návštěvnost kolem dvou tisícovek lidí.

Kolem 2000 lyžařů zavítalo na Silvestra také do areálu Bílá v Beskydech, dnes návštěvnost klesla na zhruba 1500. Díky mrazivému počasí se v areálu stále zasněžuje a pokud podmínky vydrží, mohl by už během příštího víkendu být připraven i snowpark. Plné byly i sjezdovky ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku, na Razule začalo už i večerní lyžování.

Jihočeské sjezdovky měly od pátku do neděle podle vlekařů nejlepší návštěvnost od začátku zimy. V šumavském Skiareálu Lipno se v pátek vystřídalo 3500 lyžařů a dalších zhruba 4200 lidí zamířilo do střediska během víkendu. Na Lipně již také zamrzla přehrada, ale desetikilometrová bruslařská dráha na ní ještě z bezpečnostních důvodů otevřena nebyla. V Zadově dorazilo v pátek přes 2000 lidí a v sobotu kolem 1600.