reklama

Promopro získalo v roce 2008 od úřadu vlády bez výběrového řízení zakázku na zajištění audiovizuální techniky při českém předsednictví. Veselý pak podle rozsudku podvodně předkládal k vyúčtování i faktury za smyšlené služby. Další odsouzení muži převáděli nelegálně získané peníze na jiné firmy. Státu tak způsobili škodu v řádu stamilionů korun.

Podnikatelé dostali tresty od 3,5 do devíti let vězení, senát Hany Navrátilové jejich odvolání zamítl. "Tresty nejsou nepřiměřeně přísné. Došlo ke způsobení škody ve velkém rozsahu, trestnou činností obžalovaných utrpěla i mezinárodní prestiž České republiky," konstatovala soudkyně.

"Kauza vznikla v médiích, kde bylo od začátku psáno, že je to předražené. Dodneška jsem se nedověděl, co jsem provedl. Jsem odsouzený za to, že mezi sebou bojují politici," reagoval Veselý s tím, že samozřejmě podá dovolání.

Kvůli údajnému účelovému a nedůvodnému upřednostnění Promopra čelili obžalobě ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku někdejší šéfka předsednické sekce Jana Hendrichová, právník David Mlíčko a diplomat Radomír Karlík. Městský soud v Praze je už předloni označil za "obětní beránky", kteří k trestné činnosti neměli žádný motiv. Státní zástupce Tomáš Černý se proti tomuto rozhodnutí odvolal, avšak neúspěšně. I vrchní soud totiž dospěl k závěru, že skutek úředníků nebyl trestným činem.

"Celá činnost týkající se předsednictví České republiky v radě EU byla skutečně mimořádně organizačně náročná. (...) Obžalovaní se zabývali všemi aspekty a dospěli k rozhodnutí, že Promopro je jediným subjektem schopným splnit veřejnou zakázku," uvedla soudkyně. Úředníci podle ní následně vyvinuli snahu o kontrolu veškerých plateb a jejich postup nebyl ani lehkomyslný, ani nedbalý, natož pak úmyslně nedostatečný.

Policie úředníky prověřovala od roku 2011, obvinila je o rok později. Tehdejšímu místopředsedovi vlády pro evropské záležitosti Alexandru Vondrovi (ODS) se stíhání vyhnulo, v případu měl postavení svědka a u soudu se úředníků zastal. Trojice dnes naznačila, že za jejím obviněním stál politický boj. "Nebylo to příjemné. Poškozovalo mě to jak občansky a společensky, tak i pracovně," popsala nynější zaměstnankyně ministerstva financí Hendrichová. Karlík popsal, že byl na ministerstvu zahraničí po desetileté kariéře diplomata na 3,5 roku zařazen mimo službu, Mlíčko se nemohl uchytit v advokacii. Shodli se na tom, že úvahy o vymáhání náhrady způsobené újmy po státu jsou zatím předčasné, chtějí se poradit s právníky.

Soud dnes vedle zpřísnění jednoho z trestů vyhověl i další námitce státního zástupce, který požadoval, aby senát uložil jednotlivým podnikatelům povinnost k vydání bezdůvodného obohacení. Marcel Příkopa s Ivanem Komárkem tak musí oba vydat státu 81 milionů, Roman Pekarovič a Radek Müller 68 milionů korun. Veselý má za svůj podvod sám zaplatit ČR náhradu škody ve výši 184 milionů, dalších osm milionů má uhradit společně s dalším obžalovaným Liborem Veverkou. Stát, který měl v řízení postavení poškozeného, vzniklou škodu vyčíslil na celkem 938 milionů, soud ho však se zbytkem nároku odkázal do občanskoprávního řízení.

V kauze čelilo obžalobě 12 lidí, dnešní verdikt se týká deseti z nich. O odvoláních zbývajících podnikatelů Vlastimila Maxy a Pavla Girstla bude soud kvůli zdravotním obtížím Maxy rozhodovat zvlášť.