Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko zasáhla ptačí chřipka, veterináři prověřují možné třetí ohnisko nákazy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Moravský Krumlov - Veterináři dnes budou na jižní Moravě hledat takzvané kontaktní chovy, tedy ty, které jsou ohrožené nákazou ptačí chřipky. Odborníci už také prověřují možné třetí ohnisko. Vysocepatogenní choroba, která se šíří hlavně trusem a kontaminovanou vodou mezi ptáky, se v Česku objevila po deseti letech.

Virus se zatím potvrdil v malochovech v Ivančicích a v Moravském Krumlově, dohromady se jednalo o desítky utracených kusů. Ředitel Krajské veterinární správy v Brně Jaroslav Salava řekl ČTK, že očekává utrácení dalších chovů. Podle starosty Moravského Krumlova Tomáše Třetiny by mělo jít o 20 chovů, z nichž žádný nemá více než 300 kusů.

Během dneška také veterináři vyvěsí na úřední desku informace o opatřeních v ochranném pásmu a v pásmu dozoru. První je v okruhu tří kilometrů od ohniska, druhé do deseti kilometrů od ohniska a opatření trvají tři týdny, respektive měsíc. "Pokud se ovšem nevyskytne další chov s nákazou. Pak se automaticky opatření prodlužují," řekl Salava. Ve vytyčených pásmech se nachází zhruba 150.000 kusů drůbeže. Opatření se ovšem nedotknou žádného velkochovu drůbeže. "Jedná se pouze o malá hospodářství," informoval Salava.

V jednom ohnisku byl potvrzený typ ptačí chřipky H5N8, u volně žijících labutí a v druhém chovu se na potvrzení konkrétního typu ještě čeká. Nedaleko Ivančic, kde jedno z ohnisek je, nahlásil domácí chovatel uhynulou kachnu a husu.

"Prověřujeme, zda jde o ptačí chřipku. Vzorky jsme odeslali na laboratorní vyšetření do Prahy," řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Veterináři připouštějí, že případů může přibývat. Chovatel, u kterého se nové ohnisko prověřuje, má zhruba deset kusů drůbeže.

Do Česka se chřipka vrátila po deseti letech. Jelikož v různých evropských zemích zasáhla s různou intenzitou, bylo podle odborníků otázkou času, kdy zasáhne i Českou republiku. Několik lidí, kteří přišli s nakaženými ptáky do kontaktu, je pod dohledem hygieniků.

Témata:  ptačí chřipka státní veterinární správa

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy