Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jihomoravský kraj stále bojuje se žloutenkou, o nemoci nemusíte dlouho vědět

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Focus Agency

Brno - V Jihomoravském kraji se i nadále šíří vysoce infekční žloutenka typu A. Za první týden roku 2017 přibylo šest nových případů, daří se ale zabránit tomu, aby se nemoc dostala do větších kolektivů a mezi děti ve školách.

Od začátku roku 2016 je to 454 potvrzených případů. Největší nárůst 30 případů za týden byl loni v létě. Za poslední týden loňského roku přibylo deset nemocných, takže byl loni celkový počet potvrzených případů 448.

Oborová zdravotní pojišťovna odhaduje, že loňská léčba 448 pacientů se žloutenkou v Jihomoravském kraji vyjde všechny pojišťovny zhruba na 27 milionů korun. "Léčba jednoho pacienta s hepatitidou typu A stojí nejméně 60.000 korun. Celkové náklady všech zdravotních pojišťoven na léčbu lidí, kteří se za loňský rok nemocí nakazili v Brně a jeho okolí, tak lze odhadnout přinejmenším na 26,8 milionu korun," řekl vedoucí obchodního odboru Oborové zdravotní pojišťovny Mario Böhme.

Vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek nechtěla odhadovat, zda už je nákaza žloutenkou na ústupu, protože se některé případy z prosince a období svátků mohou projevit až v lednu. "Nicméně lze říct, že máme opatření v devíti školách a některá už budou v příštích týdnech končit," řekla Ciupek.

Podle ní se podařilo zabránit tomu, aby se nákaza dostávala na více dětí ve školních zařízeních nebo kolektivech. "Lví podíl na tom mají pedagogové, kteří poučili děti k takové hygieně, která se sluší a patří. Další věci je vakcinace, takže se nám podařilo děti včas naočkovat," sdělila Ciupek.

Jiná situace byla v rodinách, kde se postupně nakazilo více členů. Hygienici už provedli protiepidemická opatření u více než 2200 lidí, kteří byli v kontaktu s nemocnými. Tím zabránili rozšíření. Böhme z Oborové zdravotní pojišťovny uvedl, že náklady na léčbu všech typů hepatitidy v České republice stoupají každý rok. "Největší podíl na nárůstů výdajů na léčbu má právě nárůst u hepatitidy typu A. Je to i proto, že setrvale stoupají náklady na moderní léčbu této nemoci. I s ohledem na situaci na jižní Moravě lze očekávat, že se celkové náklady na léčení všech typů žloutenky v České republice v letošním roce poprvé přiblíží hranici tři čtvrtě miliardy korun," dodal.

Záludnost tohoto onemocnění spočívá především v jeho snadném přenosu. Cesta přenosu je přímým kontaktem s infikovanou osobou, dále kontaminovanou vodou, ledem v nápojích, zeleninou, ovocem a syrovými mořskými plody, zvláště mušlemi, špatně tepelně zpracovaným masem i dotekem s kontaminovanými předměty, vysvětluje ockovacicentrum.cz. Virus žloutenky A je ve stolici přítomen již v inkubační době, je ve slinách, v sekretu z nosohltanu a v moči. Virus vydrží při teplotě 25° C v suchém prostředí a ve vodě 30 dní, var ho ničí až za 5 minut, aktivní chlor za 15 minut a UV záření za 60 vteřin.

Infikovaný člověk nemusí mít celé týdny žádné příznaky nemoci, přesto však dochází k vylučování původce infekce. Mezi první projevy patří teplota, nechutenství, nevolnost, pobolívání pod pravým žeberním obloukem, bolest břicha a celková slabost. V další, akutní fázi nemoci dochází ke zhoršení potíží a typickým projevům: zežloutnutí kůže a očí, ztmavnutí moči, vylučování světlé stolice a extrémní únavě.

Témata:  Jihomoravský kraj nemoc žloutenka

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy