Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko zasáhla epidemie chřipky: Počet pacientů stoupá, nemocnice zakazují návštěvy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: ielement.cz

Praha - V celém Česku je plošná chřipková epidemie, řekl dnes předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula. Řada nemocnic už zakazuje návštěvy, situace je horší na Moravě než v Čechách.

Podle Prymuly nemocných chřipkou "raketově" přibylo a v současnosti je 1528 nemocných na 100.000 obyvatel. Od okolních zemí se situace v Česku podle Prymuly ale neliší.

Podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové se nemocnost chřipkou v zemi zvýšila proti minulému týdnu o téměř 49 procent. Nemocných přibylo ve všech věkových skupinách a ve všech krajích, nejvíce jich je ale v Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji a na Vysočině. "Dominujícím původcem je virus chřipky typu A/H3N2," uvedla v tiskové zprávě Gottvaldová.

V některých krajích hygienici kvůli zamezení šíření nemoci doporučili nemocnicím a lůžkovým sociálním zařízení, aby omezily návštěvy. Některé ústavy na to už reagovaly. Například na severu Moravy tento týden evidují pět závažných případů chřipky, z toho jedno úmrtí.

V prvním týdnu nového roku připadalo v Moravskoslezském kraji na 100.000 obyvatel 1694 nemocných s akutní respirační infekcí. Od dnešního dne až do odvolání začal platit například v Městské nemocnici Ostrava, a to na oddělení anesteziologie a resuscitace, všech jednotkách intenzivní péče a také v Léčebně dlouhodobě nemocných v Ostravě-Radvanicích.

Masarykův onkologický ústav v Brně nezakáže návštěvy, jak doporučuje lůžkovým zdravotnickým a sociálním zařízením krajská hygienická stanice kvůli vysokému počtu akutních respiračních onemocnění. Důvodem je důležitost kontaktu pacientů s blízkými, zdůvodnila v dnešní tiskové zprávě mluvčí ústavu Zuzana Joukalová. Podle ní by však měli odložit návštěvu všichni, kteří se necítí dobře.

Na druhé straně s okamžitou platností zakázala návštěvy Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, vyškovská, hustopečská i břeclavská nemocnice. Od soboty bude zákaz platit ve Fakultní nemocnici Brno, ve Znojmě, Boskovicích i Hodoníně, kde se respirační infekce lehce rozšířila i mezi zaměstnance.

Vedení Vsetínské nemocnice rozhodne o omezení návštěv podle aktuálního epidemiologického vývoje. "Vzhledem k rostoucímu počtu respiračních onemocnění v regionu Vsetínská nemocnice naléhavě žádá příbuzné hospitalizovaných, aby pečlivě zvážili nutnost návštěvy svých blízkých, nepřicházeli, pokud se u nich projeví známky respiračního onemocnění a nepřiváděli na návštěvy děti," uvedla mluvčí nemocnice Lenka Plačková.

Témata:  chřipka nemoc nemocnice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy