Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ptačí chřipka se ve Středočeském kraji neobjevila, tvrdí veterináři

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Ohnisko ptačí chřipky se mimo jižní Moravu nerozšířilo. Výsledky z chovu ze středočeských Říčan byly negativní, uvedl dnes mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.

Zatím se neví, proč drůbež ve středních Čechách uhynula. "Nic jiného kromě aviární influenzy (ptačí chřipky), se neprověřovalo," dodal Pejchal.

Veterináři stále prošetřují i hlášení z dalších regionů, ze Zlínského, Jihočeského a Moravskoslezského kraje, kde ještě výsledky testů nejsou známé. Ve středních Čechách byla pravděpodobnost zjištění nákazy největší, protože ptáci byli z chovu a bylo jich více, ve zbytku jde hlavně o volně žijící zvířata. S negativním výsledkem ale také vyloučili několik dalších hlášených úhynů v Jihomoravském kraji.

Ve Zlínském kraji například uhynuly v malém chovu na Zlínsku dvě slepice. "Odebrané vzorky jsme poslali do Prahy. Výsledky by měly být v pondělí," řekl dnes ČTK ředitel krajské veterinární správy František Mahdalík.

Ptačí chřipka se v Česku objevila po asi deseti letech na začátku roku. Zatím byla potvrzena tři ohniska na jihu Moravy - v Ivančicích, Moravském Krumlově a ivančické části Letkovice. Státní veterinární správa (SVS) dnes oznámila, že bude utracena veškerá drůbež v okruhu tří kilometrů od ohnisek. V boji s chřipkou pomohou i vojenští veterináři. Armáda na žádost SVS pošle od soboty do Moravského Krumlova čtyři vojáky.

Témata:  ptačí chřipka veterináři státní veterinární správa

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy