Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ptačí chřipka se šíří, veterináři hlasí nova místa výskytu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - V Česku je už pět ohnisek nákazy ptačí chřipkou. Veterináři virus nově potvrdili v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku a ve Středočeských Lázních Toušeň v okrese Praha-východ.

Dnes potvrzené středočeské ohnisko je první českou lokalitou s ptačí chřipkou mimo jižní Moravu, kde již v pátek začala plošná likvidace drůbeže.

Na Břeclavsku se nyní nemoc objevila v chovu drůbeže. "Tamní chovatel má 90 slepic a 50 perliček," řekl za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.

Ve Středočeském kraji pak veterináři potvrdili ptačí chřipku u husy. V dotčeném středočeském chovu je podle Majera až 800 zvířat různých druhů. Zatím podle něj není rozhodnuto o šíři nových preventivních opatření. Standardně se vytyčí tříkilometrová ochranná zóna a desetikilometrová dozorová. V ohnisku se ptáci utrácejí.

V uplynulém týdnu byla potvrzena tři ohniska na jihu Moravy - v Ivančicích, Moravském Krumlově a ivančické části Letkovice. SVS oznámila, že bude utracena veškerá drůbež v okruhu tří kilometrů od tamních ohnisek.

Současná forma viru je vysoce patogenní pro ptáky, nicméně přenos na člověka nebyl doposud zaznamenán.

Mezi zasaženými zeměmi jsou kromě ČR, Německo, Rakousko, Chorvatsko, Dánsko, Finsko, Francie, Řecko, Maďarsko, Itálie, Nizozemsko, Polsko, Rumunsko, Srbsko, Švédsko, Švýcarsko a Velká Británie.

Témata:  ptačí chřipka státní veterinární správa veterináři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy