Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ptačí chřipka v Česku: V Brodě nad Dyjí už utratili chov drůbeže

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brno - Kvůli ptačí chřipce dnes ráno veterináři utratili menší chov slepic a perliček společnosti Vinofrukt v Brodě nad Dyjí, celkem asi 140 kusů. Odborníci očekávali, že se virus objeví i v Česku, protože se již s různou intenzitou projevil v 16 evropských státech, včetně Slovenska.

Stejně jako v Ivančicích a Moravském Krumlově tak vznikne v okolí tří kilometrů ochranné pásmo a v okruhu deseti kilometrů pásmo dozorové s různými omezeními, řekl ČTK ředitel Krajské veterinární správy Jaroslav Salava.

K plošnému utrácení všech chovů v ochranném pásmu by veterináři přistoupili v případě, že by se v blízkosti objevilo další ohnisko. Tak se tomu stalo v Ivančicích, kde se našla dvě ohniska a v nedalekém Moravském Krumlově bylo třetí. Navíc v Ivančicích uhynuly zhruba dvě desítky volně žijících labutí.

Během pátku a soboty veterináři utratili chovy až na pár výjimek v Moravském Krumlově v ochranném pásmu. "V pondělí budou následovat Oslavany," řekl ČTK mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Témata:  ptačí chřipka státní veterinární správa

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy