Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti v Česku? Situace je vážnější, než se zdálo

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Migranti to v České republice nemají jednoduché. Češi jsou proti nim vyhranění a svou averzi vůči přistěhovalcům neskrývají. Navíc se o ně nyní nebude mít kdo starat.

O uprchlíky se v Česku žádná tuzemská charita starat nechce. Do veřejné zakázky, která za tříletou pomoc azylantům slibovala půl miliardy korun, se totiž nikdo nepřihlásil. A Charita ČR, která projekt řídila loni, končí.

Podle kvót Evropské unie by mělo Česko každý rok přijmout až dva tisíce migrantů. Těm ale zřejmě nikdo nebude pomáhat, podle deníku právo se totiž do veřejné zakázky, kterou ministerstvo vnitra na řízení projektu vypsalo, nikdo nepřihlásil.

Charita ČR koordinovala pomoc uprchlíkům v prvním roce a starala se o 500 lidí, nyní už ale v čele projektu stát nebude. Problémem údajně byly finanční podmínky soutěže, v níž by výherce dostal 520,5 milionů korun za tři roky vedení projektu.

"My jsme chtěli pokračovat. Dali jsme do toho velké úsilí. Bohužel ale podmínky, jak byly nyní nastaveny, nejsou z pohledu naší roční zkušenosti vyhovující. Nemůžeme se proto k zakázce zodpovědně přihlásit," uvedla pro deník Právo manažerka integračních služeb Charity ČR Pavla Müllerová.

Charita totiž, zjistila, že peníze určené na "koordinační roli" nestačí. Ze 173,5 milionu mohli použít pouze dva miliony, zbytek financí šel na péči o migranty. 

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) by měl podle deníku navrhnout, aby projekt pro letošní rok převzala Správa uprchlických zařízení, která je příspěvkovou organizací ministerstva vnitra. 

Témata:  uprchlíci Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

18. května 2024 19:57

Trump promluví na mítinku asociace držitelů zbraní

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy