Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD žádá, aby šel přebytek rozpočtu na valorizaci penzí

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Včera večer zasedná koaliční rada. ČSSD trvá na návrhu posílení důchodového účtu 60 miliardami korun z přebytku loňského rozpočtu. Celkem by tak na speciálním penzijním účtu vznikla na valorizaci penzí rezerva 84 miliard korun.

Ministr financí Andrej Babiš po jednání řekl, že s rozhodnutím počká do 30. dubna, do kdy má vláda návrh na použití přebytku předložit Sněmovně.

Koaliční jednání podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ukázalo, že návrh sociální demokracie "jde správným směrem". "Trváme na tom, aby se vytvořila rezerva na valorizaci penzí," uvedl. V době, kdy se zemi hospodářsky daří, by podle něj měla vláda napravit chování kabinetů z 90. let, kdy byly peníze na důchody používány i k jiným účelům.

Babiš v pondělí řekl, že představy hnutí ANO a ČSSD jdou stejným směrem, jen o nich jinak hovoří. Výhrady má ministr financí k návrhům KDU-ČSL, která chce posílit investice.

ČSSD chce do voleb ve vládě také prosadit zvýšení přídavků na děti či otcovskou dovolenou. Soustředit se bude i na seniory, zaměstnance nebo bezpečnost. "Máme možnost prosadit změny, které budou znamenat konkrétní zlepšení," uvedl Sobotka.

Témata:  důchody Sociální demokracie (SOCDEM) státní rozpočet

Aktuálně se děje

7. května 2024 13:20

Novým ministrem pro vědu by mohl být Ženíšek

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy