Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman na konci ledna jmenuje nové členy rady ČNB. Žádná výrazná změna nenastane, tvrdí analytici

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Prezident Miloš Zeman jmenuje 31. ledna novými členy bankovní rady České národní banky Oldřicha Dědka (63) a Marka Moru (45). Podle ekonomických analytiků nebudou znamenat podstatnou změnu pro případný konec devizových intervencí a měnovou politiku ČNB.

V bankovní radě v únoru nahradí Pavla Řežábka a Lubomíra Lízala. Řežábkovi končí druhý šestiletý mandát a nemůže být znovu jmenován. Lízal byl jmenován členem rady tehdejším prezidentem Václavem Klausem k 13. únoru 2011. Zeman už na konci loňského května uvedl, že bude jmenovat do bankovní rady Dědka.

Dědek byl už od února 1999 do února 2005 viceguvernérem ČNB. Podle zákona o ČNB tak může být jmenován ještě na jedno šestileté období. Zákon totiž neupravuje, že musí být člen bankovní rady ve funkci dvě období za sebou. Národním koordinátorem zavedení eura se Dědek stal v březnu 2007.

Mora je od roku 2015 ředitelem pro rozpočet, daňovou a regionální politiku na generálním sekretariátu Rady Evropské unie. V minulosti pracoval v Evropské komisi, poté byl krátce náměstkem ministryně školství Miroslavy Kopicové. Byl také hlavním vládním vyjednávačem při jednání o požadavcích prezidenta Václava Klause k lisabonské smlouvě.

V případě Dědka ekonomové oceňují jeho odbornost o dřívější zkušenosti z bankovní rady. Dědek byl viceguvernérem ČNB od února 1999 do února 2005. Zároveň upozorňují, že byl k zavedení intervencí skeptický.

V případě Mory ekonomové uvádějí, že bude zřejmě sledovat linii guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka, který mohl mít vliv na jeho jmenování. Mora byl totiž jeho poradce na ministerstvu průmyslu a obchodu mezi zářím a 2002 a dubnem 2003.

"Noví členové bankovní rady ČNB by neměli z pohledu načasování konce kurzového závazku znamenat podstatnou změnu," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. I podle hlavního ekonom společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy lze od nových členů očekávat, že intervenční režim ČNB budou vnímat spíše jako zděděnou záležitost. Neměli by tak mít problém s případným ukončením intervence kdykoli po 31. březnu.

"Zatímco názory Marka Mory na otázky intervenční politiky příliš známy nejsou, Oldřich Dědek je dle svých minulých vyjádřeních spíše skeptický a nebude tak dle našeho názoru podporovat její další prodlužování," uvedl Seidler.

Dědek je zároveň podle Kovandy v současné době v rámci tuzemské ekonomické obce zřejmě nejpřesvědčenější příznivec přijetí eura v ČR. "Není to žádná ´neřízená střela´, ale zkušený profesionál," uvedl.

"Do bankovní rady míří profesionální ekonomové, což je jistě dobře. Zároveň zůstává bankovní rada apolitická, což je také dobře. Vzhledem k nastavení systému jmenování bankovní rady, který považuji za chybně nastavený, jsme měli štěstí a dosud dopadl výběr členů rady většinou dobře. Jen škoda, že volba nepadla na některého z ekonomů, kteří jsou skutečně odborníci na měnovou politiku," uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Dědka a Moru označil na twitteru za dobrou volbu také předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Témata:  ČNB Miloš Zeman ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy