Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD chce výrazně zvýšit přídavky na děti, dostat by je mělo více rodin

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Praha - ČSSD chce ještě do voleb výrazné zvýšit přídavky na děti rodičům, kteří pracují. Místo nynějších 500, 610 a 700 korun by se podle věku potomka vyplácelo 1000, 1100 a 1200 korun. Na dávku by měly dosáhnout navíc i rodiny s průměrným příjmem.

Novinářům to dnes řekl předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka. Návrh strana předloží koaliční radě.

Nyní se přídavky vyplácejí rodinám s příjmem do 2,4násobku životního minima. Nově by zvýšenou dávku podle plánů ČSSD měli dostávat pracující rodiče z domácností s příjmem do trojnásobku minima.

Sobotka uvedl, že by tak přídavek získalo o 300.000 dětí víc, nyní ho má asi 400.000 chlapců a děvčat. Zvýšení dávky a rozšíření okruhu rodin by si vyžádalo pět miliard navíc. Nyní se vyplácejí asi tři miliardy. Osmimiliardový roční výdaj podle Sobotky není "žádná závratná částka".

Se zvýšením přídavků na děti počítá návrh koncepce rodinné politiky, který připravilo ministerstvo práce. Původně počítalo se zdvojnásobením dávky na 1000, 1200 a 1500 korun pro všechny rodiny s příjmem do 3,5násobku životního minima. Celkem to mělo stát 13,2 miliardy ročně navíc.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Bohuslav Sobotka děti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy