Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko trápí smog. Regulace platí v pěti krajích

Smog
Smog
Foto: Pixmac

Praha - Při vlivu tlakové výše jsou podmínky pro rozptyl znečišťujících příměsí v atmosféře obecně horší než při situaci, kdy určité území ovlivňuje tlaková níže. V Praze, Středočeském a Olomouckém kraji se zhoršily rozptylové podmínky natolik, že tam meteorologové vyhlásili signál regulace.

Některé průmyslové podniky musí omezit výrobu. Naopak na Třinecku dnes ráno regulaci odvolali. V Pardubickém a Královéhradeckém kraji platí regulace už od pátku, celkem je tedy už v pěti krajích.

V dalších pěti regionech zůstává v platnosti smogová situace, konkrétně v Moravskoslezském, Zlínském, Jihomoravském, Ústeckém a Plzeňském kraji.

Smogová situace je vyhlašována, když dvanáctihodinový průměr koncentrace polétavých částic PM10 v ovzduší překročí hranici 100 mikrogramů na metr krychlový a pro dalších 24 hodin se nepředpokládá pokles pod tento práh. Regulace se vyhlašuje, pokud alespoň na polovině stanic reprezentativních pro dané území dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací částic polétavého prachu překročí hranici 150 mikrogramů na metr krychlový a není předpoklad, že by se to do 24 hodin změnilo.

Největším zdrojem znečištění je automobilová doprava. Atmosférické aerosoly, mezi které patří i částice PM10, nejčastěji vznikají při spalovacích procesech v motorech, elektrárnách a dalších vysokoteplotních procesech, vysvětluje meteocentrum.cz.

Meteorologové nabádají lidi k tomu, aby omezili jízdu auty a přednostně využívali veřejnou dopravu. Doporučují jim také zdržet se při pobytu venku zvýšené fyzické zátěže spojené s rychlejší frekvencí dýchání. Platí to zejména pro lidi s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, seniory a malé děti.

Témata:  počasí smog Česká republika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy