Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ptačí chřipka se objevila i na Přerovsku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha/Přerov - Veterináři potvrdili první ohnisko ptačí chřipky v Olomouckém kraji. Jde o Lověšice na Přerovsku. Celkem je tak na území ČR už devět míst, kde řádí virus H5N8. Ten se na člověka sice nepřenáší, nicméně je nutné dodržovat základní hygienická pravidla.

Chovatel v Lověšicích má zhruba 150 až 200 slepic a 15 kusů vodní drůbeže. Dosud mu uhynulo asi 35 slepic, u dalších ptáků jsou pozorovány známky nákazy. Nyní se chystá vybití chovu. Následně se vyhlásí ochranné a dozorové pásmo.

"Chovatel v pátek oznámil postupné hynutí drůbeže během dvou dnů," uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Vyšetření pak potvrdilo subtyp nemoci H5.

V Olomouci již dříve zjistili veterináři ptačí chřipku u uhynulé volně žijící labutě. Pokud jde o volně žijící ptactvo, ohnisko, ani dozorové zóny se nevyhlašují.

Ptačí chřipka se v ČR objevila na začátku letošního roku zhruba po deseti letech. V Česku je v chovech zatím devět ohnisek, potvrzeny byly i úhyny u volně žijících ptáků, kromě Olomouce také v Praze, v Náchodě nebo v Hradci Králové. Čtyři ohniska jsou na jižní Moravě, jedno je ve Středočeském kraji a tři v jižních Čechách.

Chovatelé mohou dostat od státu za vybité kusy náhradu, musejí však o ni požádat do šesti týdnů od utracení zvířat.

Témata:  ptačí chřipka veterináři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy