Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europoslanec Mach se vrátil do čela Svobodných

Předsedou Strany svobodných občanů (Svobodní) se znovu stal europoslanec Petr Mach, když v internetovém hlasování získal dvě třetiny hlasů. (23. listopadu 2015)
Předsedou Strany svobodných občanů (Svobodní) se znovu stal europoslanec Petr Mach, když v internetovém hlasování získal dvě třetiny hlasů. (23. listopadu 2015)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Europoslanec Petr Mach (41) obhájil funkci předsedy Strany svobodných občanů (Svobodní), na kterou v prosinci rezignoval kvůli sporům o směřování strany. V elektronických volbách získal 301 ze 487 hlasů.

Hlasovala přibližně polovina členů strany. Mach měl při volbách dva protikandidáty. Ekonom Martin Pánek získal 128 hlasů, pro konzultantku domácího vzdělávání Irenu Steinhauserovou hlasovalo 58 lidí.

Spor ve straně se vedl o to, jestli vystoupení z Evropské unie má být hlavním či jediným volebním tématem strany. Mach to nepodporoval.

Podle Macha členové strany dali jasně najevo, že chtějí, aby Svobodní ve volbách prosazovali vizi liberálního státu s nízkými daněmi a vizi suverénní České republiky. "Svobodní nabídnou voličům ve volbách do Poslanecké sněmovny zásadní snížení daní, referendum o členství v EU a také svobodu pro každého člověka žít si svůj vlastní život a bez překážek usilovat o vlastní štěstí. Napneme teď společně všechny síly, abychom překonali hranici pět procent a dostali se do Sněmovny," uvedl staronový předseda v prohlášení pro média.

Strana se profiluje výrazně euroskepticky, odmítá například lisabonskou smlouvu a chce referendum k přijetí eura. V ekonomické oblasti prosazují Svobodní co nejmenší zásahy státu a snížení daní.

Témata:  Strana svobodných občanů Petr Mach

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy