Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smog v Česku? Situace na Moravě se zlepšuje, v Čechách problémy pokračují

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Česká televize

Praha - Dnes byla odvolána smogová situace ve Zlínském kraji a části Moravskoslezského kraje. Ve větší části Moravy už smog není, na většině území Čech ale smogová situace pokračuje.

Trvá v osmi krajích, v Moravskoslezském kraji pak platí pro aglomeraci Ostrava, Karviná a Frýdek-Místek bez Třinecka. Ve třech krajích pokračuje i takzvaná regulace, při které musí některé podniky omezovat výrobu. Meteorologové většinou neočekávají, že se stav ovzduší v regionech zasažených smogem v nejbližší době výrazně změní.

Smogová situace se vyhlašuje, když hodnota koncentrace polétavého prachu za 12 hodin překročí aspoň na polovině meteorologických stanic 100 mikrogramů na metr krychlový a zároveň se pro dalších 24 hodin nečeká pokles. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vyhlásil postupně od čtvrtka smogovou situaci v deseti krajích a Praze. V neděli poté situaci odvolal na Třinecku a v Jihomoravském kraji a dnes ráno ve Zlínském a Moravskoslezském kraji kromě aglomerace Ostrava, Karviná a Frýdek-Místek.

Aktuálně smogová situace stále platí kromě zmíněné části Moravskoslezského kraje také v Olomouckém, Pardubickém, Královéhradeckém, Středočeském, Ústeckém, Jihočeském a Plzeňském kraji a Praze. V Olomouckém a Středočeském kraji a Praze navíc trvá i regulace, která se vyhlašuje, když dvanáctihodinový průměr koncentrace prachu překročí 150 mikrogramů.

Výrazné zlepšení kvality ovzduší v nejbližších dnech meteorologové ve většině regionů, kde je nyní smogová situace, neočekávají. Například v Ústeckém kraji může smog podle předpovědi vydržet několik dní a v Plzeňském kraji celý týden. V Moravskoslezském kraji budou během dnešního odpoledne dobré rozptylové podmínky, ale 24hodinové koncentrace prachu budou dál většinou nad imisním limitem.

V jižních Čechách sice koncentrace prachu ráno klesaly, ale vzhledem k vývoji počasí ČHMÚ smogovou situaci během dneška patrně neodvolá. V Pardubickém kraji dokonce meteorologové předpokládají, že se během 24 hodin rozptylové podmínky zhorší, ovzduší se tak zlepší asi až koncem týdne.

Témata:  smog Česká republika počasí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy